Жители на Изгрев казват "стоп" на камионите към депото на 3 юни

Снимка: Infomreja.bg

Решение скоро се очаква да има

На 3 юни ще бъде блокирано движението към село Изгрев.

Благоевградското населено място казва „стоп“ на тежкотоварните камиони, транспортиращи строителни отпадъци до депото.

То е добило застрашителни размери и заплашва също така с екологична катастрофа, тъй като Айдаровско дере е изцяло задръстено от отпадъци не само от строителен, но и от битов характер.

В понеделник се състоя общоселско събрание, на което бе взето решение жителите да блокират движението при кръговото кръстовище на бул. „Пейо Яворов“, което е начална точка към пътя за Изгрев.

Хората искат депото незабавно да бъде затворено, а такова уверение имат от кмета на общината – Методи Байкушев.

Той е уверил колегата си Йордан Китанов, че ще бъдат взети мерки и разбира гнева на хората.

Китанов вчера е бил на регулярна среща, която се провежда между кметовете на селата в Благоевград и Байкушев. Там е обсъден проблемът и бъдещия мирен протест, за което градоначалника е казал, че ще им бъде дадено разрешение.

Очаква се блокадата да продължи от 8 до 20 ч.

През 2021 проводимостта на Айдаровско дере, в района на Депото за строителни отпадъци бе възстановена.

В края на август 2021 кметът на община Благоевград Илко Стоянов настоя общинската фирма „Биострой“ да извърши незабавно почистване на терена.

При направена проверка бе установено, че поради липса на стриктен контрол от страна на фирмата, дерето е затрупано с отпадък, което е в противоречие с нормативните изисквания по закон.

Констативният протокол, ведно с направените предписания, е на основание на сключен договор между Община Благоевград и „Биострой“ за стопанисване и експлоатация на Депото за инертни отпадъци, като отстраняването на нередностите е извършено за сметка на общинската фирма.

Обектът бе затворен на 19 август от Регионална инспекция по околната среда и водите, заради несъответствие с нормативните изисквания, въпреки че депа с такъв статут функционират на почти във всички общини в страната.

През септември 2021 депото беше отворено за приемане на строителни отпадъци. Решението бе на общинското ръководство и е с цел да бъдат ограничени неконтролираните нерегламентирани сметища, които се заформят на територията на Благоевград. По този начин ще бъдат улеснени фирмите, занимаващи се със строителна дейност и гражданите, които извършват битови ремонти. 

„Въпреки забраната за експлоатация, наложена от РИОСВ, предпочитаме отпадъците да бъдат събирани на едно място, независимо от това, че Община Благоевград ще бъде санкционирана. В противен случай рискуваме града и селата да се  да се превърнат в едно голямо сметище“, коментира тогава кметът Илко Стоянов.

Ето и още по темата:

Още един замърсител в Благоевградско: Река Айдаровска се превърна в сметище

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//