35 души се грижат за чистотата на 22-хилядния Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Техният непривлекателен труд заслужава уважение

Град Гоце Делчев е един от чистите градове в България. Това е мнението на гостите, които го посещават, както и на непредубедените негови жители. Всяка сутрин жените от Общинско предприятие „Чистота“ метат централната градска част, а следобед – кварталите, включително и междублоковите пространства в тях, по график. Петък е денят за метене на парка. А в събота и неделя дават дежурства.

Мъжете –сметосъбирачи, ринат пясъка, чистят тревата, правят оборка на нерегламентирани сметища, например в парк „Панорама“, на Хайван пазар и околовръстните пътища. Помагат и при извозването на зеления отпадък. Работата и на едните, и на другите е най-много след поройни дъждове, когато водата влачи наноси от баирите наоколо, при листопада през есента и при снеговалеж.

Освен ръчен труд, в предприятието използват и техника. За чистотата на по-големите улици се разчита на две автометачки. От 1 май до края на септември е времето, когато се използва миячка. Автопарка допълват два самосвала.

„По време на пандемията дезинфекцирахме улиците, пръскахме градинки, пейки, спирки, всички детски площадки. Бяхме сформирали група, която пръскаше и с лозарски машини. Периодично дезинфекцираме фонтана и чешмичките в града“, казва Мария Гераксиева, която от 20 години контролира тази дейност. Като директор на предприятието тя добре познава не само естеството на работата, но и всеки един от хората, които я изпълняват. Знае колко тежък физически труд извършват мъжете, ринейки сняг през зимата. Знае, че понякога метачките изминават по 7-8 до 10 километра на ден. Затова много я боли, когато граждани се отнасят лошо към хората, грижещи се за чистотата на всички, включително и на тези, които ги обиждат.

Да, не са малко гражданите, които виждат сламката в чуждото око, но гредата в своето – не. Практиката показва, че най-критични към хората от „Чистота“ са тези, които оставят след себе си най-много боклук. Достатъчно е рано сутрин, преди още жените с метлите да са излезли на площада, да се види какво е около и под пейките на Попската градинка и до декоративните кошчета. Всевъзможни боклуци, сред които първенството все пак държат шлюпките от семки! Ами торбите с отпадъци, оставени до контейнерите, а не в тях?! И това не е само пред домовете, но и пред магазини, офиси, обществени сгради! А в Наредба №1 на Общината изрично е казано, че гражданите трябва да поддържат чисти прилежащите части и при снеговалеж да вземат необходимите мерки. Освен всичко друго, въпросът опира и до култура на поведение!

Трудно можем да си представим как 35-те работници в Общинското предприятие могат да поддържат чистотата в 22-хиляден град и в село Мосомище, ако всички техни жители и гости замърсяваха обществените места. Добре, че все пак недобросъвестните са малцинство!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK