МБАЛ - Гоце Делчев - болницата, в която за три години увеличиха заплатите три пъти

Снимка: Infomreja.bg

Под ръководството на д-р Петър Филибев лечебното заведение печели все по-голям авторитет

От близо три години управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев е доктор Петър Филибев, възпитаник на Медицинска академия – София, специалист по Образна диагностика. През този кратък период от време лечебното заведение, което беше задлъжняло с около 2 460 000 лева, не само че изплати всичките си задължения, но вече влага собствени средства там, където е необходимо. Откакто д-р Филибев е управител, заплатите на всички работещи тук са увеличени три пъти, последния път чрез споразумение по Националния рамков договор. В същото време материалната база на болницата непрекъснато се обогатява, подобряват се условията в нея, разширява се спектърът на здравните услуги.

Доктор Филибев, кои са най-значимите нововъведения в управляваното от Вас здравно заведение?

На първо място поставям откриването на Отделение по инвазивна кардиология. Трудно го създадохме не толкова заради оборудването и персонала, колкото заради получаване на разрешително за извършване на тази дейност. Но усилията си заслужаваха, знаете колко голям здравен ефект има то.

От голямо значение за пациентите е и изцяло подновеното оборудване за Образна диагностика. Последните модели апарати осигуряват по-добро качество и бързина на изследванията, както и възможност за дистанционна консултация с неврохирурзи, онколози и други специалисти. До месец септември тази година очакваме да доставим и ядрено - магнитен резонанс. Има още доста процедури, които трябва да извършим, затова е нужно време.

Пациентите и персоналът на болницата се радват и на други придобивки. Бихте ли изредили някои от тях?

Да, ще започна от изградената кислородна инсталация за течен кислород, газификацията на парното отопление, създаването на PCR лаборатория и на Приемно – консултативен кабинет, доставянето на нови анестезиологични апарати и такива за хемодиализа, както и на артроскоп.  По проект на Общината ремонтирахме Вътрешно отделение, което включваше и поставяне на фотоволтаици. Виждате и подобренията в района на болницата, най-вече бетонирането на алеите.

Предвиждате ли ремонт на отделения и през настоящата година?

Да, ще направим основен ремонт на Детско отделение. Той включва изграждане на външен асансьор, ремонтиране на всички стаи и санитарни възли. По-голямата част от разходите ще бъдат поети от Министерството на здравеопазването, останалата част – от болницата и от дарители.

Предвиждаме също ремонт на Отделението по анестезиология и реанимация. Друго, което ще направим, са паркинги пред поликлиниката и зад Детско отделение.

Какъв е численият състав на колектива, който работи в тази постоянно осъвременяваща се материална база?

Персоналът наброява 300 души – 60 лекари, 118 медицински сестри и останалата част – санитари, шофьори и администрация. Тук е мястото да споделя, че за мен най-голямото постижение в болницата е създаването на здрав колектив във всяко отделение. Знаете, че когато ти е приятно да работиш с хората около теб, трудът спори.

А Вие как ръководите колектива на цялата болница?

С разговори и убеждаване… Колегите го виждат и оценяват.

Как характеризирате лекарския екип на здравното заведение?

Тук работят специалисти, утвърдили се в големи болници или натрупали богат опит в нашата. В същото време имаме много млади амбициозни специалисти, които уверено вървят напред и бързо си създават добро име, печелейки доверието на пациентите. Скоро очакваме още нови попълнения – лекарка ще постъпи в Отделението по акушерство и гинекология, ще посрещнем също двама млади специалисти по белодробни болести и един гастроентеролог.

Известно е, че в страната има недостиг на медицински сестри. Как стои този въпрос в нашата болница?

Да, и при нас много от медицинските сестри са в пенсионна възраст, но проблемът не е остър и ще намери решение на един следващ етап.

И накрая – какви са отношенията между Общината и здравното заведение?

Всичко в болницата се случва с подкрепата, одобрението и помощта на община Гоце Делчев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK