Депутатите от втората по големина парламентарна група в Народното събрание - ГЕРБ, напуснаха демонстративно пленарната зала веднага след началото на речта на президента Румен Радев след заклеването му пред законодателния орган в началото на втория му мандат, съобщава news.bg.

Причината - бившите управляващи очаквали промяна в реториката на държавния глава, а отново чули думи на разделение и призиви за чегъртане.

"Демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова бяхме в зала при полагането на клетвата. Считаме обаче, че години наред всички думи срещу ГЕРБ, която е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а на всички членове и симпатизанти на тази политическа партия. Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили", остра бе председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ е категорична, че за да има работещи институции, следвало да има диалог между различните сили, а сблъсъкът да е единствено идеен и в Народното събрание.

Ексуправляващите преповториха и отколешната си теза, изричана неколкократно - Румен Радев бил разединител на нацията, а не обединител, както повелява Конституцията.

"Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин. Че ще има преосмисляне с оглед на по-големия политически опит - каква е ролята на политическите партии, каква е ролята на президентската институция", сподели измамените очаквания на парламентарната си група Атанасова.

"Апелирам да се осмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата. Нито една от политическите партии не е тук, за да търси сблъсък. Имаме идеи и предложения и ги отстояваме", добави тя.