Управляващите с конкретни промени за съдебна реформа до месец-два

Снимка: news.bg

От ГЕРБ са готови за подкрепа, но искат да видят проекта, това заяви Костадин Ангелов

След поисканата от управляващата коалиция оставка на главния прокурор Иван Гешев конкретни стъпки в съдебната реформа се очакват до месец– два. 

Това коментираха в ефира на "Събуди се" от "Продължаваме промяната". От ГЕРБ са готови да подкрепят евентуални промени, но след като ги видят и се запознаят с тях. 

С критики към темпото, с което управляващите подготвят съдебна реформа. Така от опозицията в лицето на ГЕРБ реагираха на декларацията с исканата оставка на главния прокурор от трибуната на Народното събрание. 

"Продължаваме промяната" след един месец анализи родиха една декларация. Представям си колко време ще им отнеме да родят един законопроект, от който да се породят някакви резултати за съдебната власт", заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

"Ние сме записали, че ще подкрепим съдебна реформа, но нека да я видим, виждахме само в техните предизборни програми, но не я виждаме на масата. Сложете я на масата, бе, хора", коментира още той.

От Продължаваме промяната отговориха. 

"В рамките на следващите един до два месеца вие ще видите нашите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем така желаната съдебна реформа", каза Петър Куленски от „Продължаваме промяната”.

"Естествено, съдебната реформа, която всички ние очакваме, не трябва да започва и не трябва да свършва с оставката на Иван Гешев, ние трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме една ефективно работеща и отчетна прокуратура", добави Куленски.

За да бъде свален Иван Гешев от поста си, от управляващата коалиция разчитат на очакваното решение на Конституционния съд. 

"Очакваме едно решение на КС, която да каже допустимо ли е искане от министъра на правосъдието за откриване на произвдоство по отстраняването на главния прокурор при нарушаване на престижа на съдебната власт", заяви още Петър Куленски.

"Доколкото чуваме от заявките, които се дават от Министерство на правосъдието, знаем, че ако становището на Конституционния съд е положително, то министерството ще внесе такова искане", разкри той. 

Конкретните предложения, които се очакват до месец –два, са свързани с промени в конкретни закони, като този за съдебната власт и НПК.

"В момента, в който имаме проект за конституционни промени, то тогава ние ще потърсим разговори и подкрепа от всички парламентарно представени партии", каза Петър Кулински.

Заявката на управляващите е това да стане след  поправките в настоящите закони. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK