Протест на пл. "Народно събрание" срещу изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Снимка: БНР

По-рано днес те внесоха писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

На площад "Народното събрание" в София се провежда протест на екоактивисти, които настояват магистрала Струма да не се изгражда през Кресненското дефиле. По-рано днес те внесоха писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и се срещнаха с ресорния министър Иван Шишков, пише БНР.

В 18,30 часа започна събирането на протестиращите екозащитници. Протестът беше обявен и в социалните мрежи, като дойдоха предимно млади хора с кучета и с каяци. Това са любители на природата и на екстремните спортове. Не е предвидено блокирането на булевард "Цар Освободител", но с присъствието си те изразяват несъгласие трасето на автомагистрала "Струма" да преминава през Кресненското дефиле

Ето какво заявиха Кольо Карастоянов от Асоциацията на планинските водачи, Светослав Петров - жител на град Кресна и Марина Найденова от Българската рафтинг федерация.

"Този скоростен път, който ще му викат сигурно магистрала, през Кресненското дефиле, ще отвори една камара проблеми не само на местните, а и на нас като планински водач. Как си мислите там да се водят туристи от магистрала? Това не става

"Въобще ще се обезлюди. Всички малки бизнесчета, които досега са намирали място в Кресненското дефиле - имаме овцевъди, имаме лозарство, местни занаяти. Селата умират. Целят град Кресна е против така избрания вариант за магистралата. Пак да е ясно, не сме против магистралата. Ние си искаме алтернативния път. Искаме си частта от Е-79, която искат да ни отнемат в полза на магистралата, да си остане алтернативен път, благодарение на който ще може в Кресна да има някакво развитие, туристи, да можем ние да имаме достъп до пасища, до нивите и до лозята".

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков по-рано днес се срещна с протестиращите и обясни, че в момента това, което се прави, е по обходния път на Кресна и че изборът на трасе на автомагистралата още не е окончателен.

Въпреки това екозащитниците искат нова оценка на въздействието на околната среда и гаранции ще бъдат разгледани възможни алтернативи извън Кресненския пролом.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK