Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско протестират срещу ниските изкупни цени на продукцията им

Снимка: Infomreja.bg

Те са готови да продължат протестите

Тази сутрин тютюнопроизводители от общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се събраха на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна. Те блокираха пътя между селата Гърмен и Сатовча.

Тютюнопроизводителите изразиха недоволството си от факта, че в момента всички фирми дават по 8 лева за килограм тютюн. Това е крайно ниска цена, като се има предвид високото качество на тютюна. Така той беше оценен и миналата година, когато качеството му беше много по-ниско заради дъждовното време.

Определената цена е неприемлива за тютюнопроизводителите и поради двойното увеличение на цените на торовете, препаратите и на всичко, което те купуват, за да произведат своята продукция.

Недоволството на хората ги кара да не предават тютюна си. Това ражда напрежение между тях и фирмите по изкупуването. Според мнозина тютюнопроизводители, фирмите заплашват, че ще се оттеглят, без да се интересуват какво ще стане с произведения тютюн.

Безпокойство у производителите буди и закъснението на заявленията, които те трябва да попълнят, за да получат обещаната помощ от Министерството на земеделието, храните и горите -  по 120 лева на декар заради сушата и Covid мерките. Това обещание беше дадено от министър Бозуков на Консултативния съвет по тютюна, състоял се на 13 октомври тази година.

Председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите д-р Арбен Мименов, кмет на община Сатовча, който присъстваше на протеста, изразява солидарността си с хората, чийто труд заслужава по-добро възнаграждение.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK