Българският вариант на COVID-19 не бил по-опасен

Снимка: Infomreja.bg, архив

„Единствено масовото ваксиниране е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген“

"Няма дадни българският вариант на COVID-19 да е по-различен". Това каза ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб пред Нова телевизия.

По думите й еволюцията при вирусите се развива много бързо. "Човешкият опит показва, че единствено масовото ваксиниране е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген. Коронавирусът доминира над останалите вируси, защото му е по-удобно да се размножава. Не се учудвам, че нямахме грип тази зима", поясни доцентът.

Тя коментира и страничните ефекти на ваксината.

"Не се учудвам, че тромбозите са нежелана реакция. В патогенезата на болестта влиза и това увреждане на ендотелата - образуването на микротромби. Логично е, че ваксина, която имитира вируса, може да доведе до нещо подобно", каза още доц. Гломб.

Според нея децата не са чак толкова сериозен фактор при разпространението на COVID-19. "Децата са най-страдащите от пандемията, тъй като ги набедихме, че разпространяват лесно вируса. Това не е съвсем така. Те не са толкова мощен фактор при разпространението на COVID-19", заключи доцентът. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK