ЗАРАДИ ОПАСНИЯ ЩАМ: Извънредно заседание на СЗО, експерти отиват в ЮАР

Снимка: iStock

Великобритания забранява пътуване до Африка, открит е първи случай в Израел

Експерти от Световната здравна организация днес пристигат в ЮАР, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след новооткрития щам на коронавируса B.1.1.529. Междувременно днес ще се проведе и извънредно заседание на Организацията. Мутацията е била регистрирана при 22-ма души. Тя е "най-лошата, откривана досега", защото има възможност да заобикаля имунитета, заяви експерт. 

Заради този вариант, Великобритания въведе спешно карантина за пристигащите от ЮАР и пет други държави в Африка. Полетите от тях временно са спрени, а страните са включени в червения списък за пътуване. 

Първи случай на инфекция с новия щам е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави. Пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването обяви това днес.

"Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf