Попов: Законът за колекторите запълва празнотата в законодателството

Снимка: БСП

Това каза той при обсъждането на Закона за събиране на вземания по потребителски договори в пленарна зала

„Милиарди на годишна база се оборотират през т.нар. колекторски фирми. Но, до настоящия момент тази материя, въпреки че касае всеки втори български гражданин, не беше уредена. Тази празнота в законодателството позволяваше на някои от тези фирми откровено да тормозят и да рекетират български граждани, използвайки едни от най-мракобесните методи. С този законопроект се слага край на това.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов при обсъждането на Закона за събиране на вземания по потребителски договори в пленарна зала.

Той обясни, че този законопроект дава защита и брани авторитета и законните права на потребителите, като урежда в кои часове може да се звъни по телефона, въвежда високи критерии по отношение на етика и морал на хората, управляващи тези фирми и урежда прозрачността и публичността на тези фирми и на тяхната дейност.

„Приемането на този закон е необходимост и задължение в една правова държава. Той защитава националната ни сигурност и правата на българските граждани“, категоричен бе Попов.

„В момента ситуацията на този пазар е като в Дивия запад. Някакви хора без регламентация в малките часове не денонощието, без информация за длъжника, го тероризират, включително физически, с посещения на адреси и телефонни обаждания, и събират за 100 лв. дълг хиляди левове. Има десетки хиляди жалби до омбудсмана за това и естествено омбудсманът подкрепя законопроекта“, подчерта народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков.

„Правата на българските потребители бяха неглижирани, като по този начин те се оформиха като не само най-бедните и неоправдани в голямото семейство на европейските потребители, но и най-незащитени от българското законодателство. На нас се пада голяма отговорност да поправим тези щети“, каза от трибуната на Народното събрание депутатът от левицата Емил Георгиев, който е и председател на Федерацията на потребителите.

Той обърна внимание, че в момента вземания се извършват от фирми, чийто неофициален брой към момента е 45, а регистрация в БНБ имат само 17.   

Георгиев подчерта нуждата от премахването на допълнителните такси и комисионни, които колекторите си начисляват по вземането, като обясни, че сумата по едно вземане може да нарасне за няколко години над 6 пъти, продавайки задължението от колектор на колектор. „Когато от федерацията се намесихме, отказаха се. И след като изтече погасителният период, оказват натиск върху потребителя да доплати, за да се зачисли от кредитния регистър. Така че споразумения между потребители и голяма част от тези кредиторски фирми, които най-откровено са бандити, не може да има“, каза още народният представител, добавяйки, че може да даде десетки примери за изнудване на хора.

„Всички ние сме длъжни да приемем тази закон, защото потребителят няма партийна принадлежност, няма етнос, няма религия“, призова Емил Георгиев от парламентарната трибуна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK