Кубинците гласуват за парламент тази неделя

Снимка: Infomreja.bg

Избраните 470 депутати няма да получават заплати

Кубинците ще гласуват в неделя на парламентарни избори, на които ще бъде определен съставът на Националното събрание на народната власт през следващите пет години.

Кубинският парламент е с 470 места. Парламентарните избори в неделя ще са първите, след като през 2019 г. кубинците одобриха на референдум нова конституция.

За какво ще гласуват кубинците в неделя?

В избирателните секции избирателите ще получат бюлетини, в които фигурират имената на кандидатите за членове на Националното събрание в съответния район. На изборите няма да има кандидати от опозицията. Избирателите ще имат няколко варианта: да подкрепят всички кандидати, да подкрепят няколко, да подкрепят само един, да се въздържат от гласуване или да подадат невалидна бюлетина.

Кандидатите, които ще бъдат избрани в неделя, ще бъдат народни представители в продължение на пет години, като интересна особеност е, че те няма да получават заплата.

Кой определя кои са кандидатите на изборите в неделя?

В Куба кандидатите за Националното събрание се избират от комисии, които се състоят от представители на различни социални прослойки, като например работници, студенти и дребни фермери.

Критериите за избор включват заслуги към обществото, нравствен авторитет, възприемане от обществото и "адекватно участие в обществените дейности". Предполага се, че около половината от кандидатите за Националното събрание са хора, които през ноември са били избрани за членове на общински събрания.

За да станеш кандидат за Националното събрание, кандидатурата ти, лансирана от гореспоменатите комисии, трябва да бъде одобрена с явно гласуване в съответния общински съвет.

Прави впечатление, че за 470 места в Националното събрание ще се състезават 470 кандидати. При това положение възниква въпросът:

Необходим ли е въобще този вот?

Кубинският закон изисква кандидатите да са получили "повече от половината от валидните гласове, подадени в съответната община или избирателен район", за да станат членове на Националното събрание.

Ако кандидатът не получи достатъчно гласове, е възможно депутатското място да остане незаето, да бъде възложено на общинския съвет да избере кой да заеме мястото или да бъдат произведени нови избори.

На един човек е разрешено да бъде член на Националното събрание само за два мандата.

Какъв е залогът на изборите?

Новите народни представители ще трябва да решават проблемите на една Куба, която се намира в криза.

Икономическите трудности доведоха до недостиг на хранителни продукти, на гориво, на лекарства и на електричество. Тези проблеми подхраниха протестите през юли 2021 г., за които се смята, че бяха най-големите от революцията на бившия лидер Фидел Кастро през 1959 г.

Важно е също така каква ще бъде избирателната активност на изборите в неделя. Тенденцията е активността да спада, като паралелно с това се наблюдава нестабилност в обществото.

Новоизбраните народни представители ще се съберат на първото си заседание до 45 дни след изборите, като на тях се пада задачата да изберат новия президент на Куба, който ще е един от депутатите. Очаква се сегашният президент Мигел Диас-Канел да бъде преизбран. Някои хора си задават въпроса:

Демократична ли е системата в Куба?

Някои наблюдатели критикуват изборите в Куба и твърдят, че те не са достатъчно прозрачни. Твърди се също така, че в изборния процес няма истинска опозиция и че изборите се контролират от Комунистическата партия, която конституцията от 2019 г. нарича "движещата политическа сила на обществото и държавата".

Кубинските власти защитават еднопартийната система, като казват, че тя е залог за национално единство. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK