Щом сега президентът има цялата власт, то през втория мандат ще видим различен държавен глава и трябва да покаже, че е държавник.

Това заяви пред БиТиВи президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев малко преди церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат на президента Румен Радев.

Според Плевнелиев Радев ще демонстрира своите умения в полза на хората, той му пожела успех по време на неговия втори мандат, като се надява да се е поучил от грешките си, направени по време на първия му мандат. Държавният глава трябва да е морален компас за всички и за спазването на върховенството на закона, каза Плевнелиев.

"Първият мандат беше доста лесен - изчегъртване на ръба на Конституцията, борба с ГЕРБ. Сега Радев трябва да покаже, че е държавник. Вече има абсолютната власт. Трябва да постигне конкретни резултати за хората. Успехът се мери само с модернизацията в обществото и надграждане по пътя на националните идеали. Никога не сме били толкова разединени, колкото сме днес ", каза Плевнелиев.

Относно отсъствието му от церемонията по пологането на клетва в Народното събрание Плевнелиев каза, че бил разочарован месеци след встъпването в длъжност при първия мандат, защото видял нарушаване на Конституцията. "Спестих на себе си това държавният глава да се кълне в Конституцията, която не спазваше 5 години. Законите не са нещо селективно", обясни Плевнелиев.

За искането на Русия силите на НАТО да напуснат България и Румъния Плевнелиев отчете като положителна категоричната позиция на Румен Радев. "На мен ми се е искало винаги България да е малко по-амбициозна", каза Плевнелиев.

За думите на Румен Радев по време на предизборната кампания, че "Крим сега е руски" Плевнелиев определи думите като "нарушаване върховенството на закона" и изказване, което граничи с "национално предателство".

Относно визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония Росен Плевнелив заяви, че това не е успех. От един министър-председател се очаква повече работа и по-малко маркетинг. Някои от действията на премиера повдигнаха няколко въпроса, каза Плевнелиев.

По думите му Република Северна Македония трябва да покаже, че може да спазва правата на малцинствата, договора за добросъседство, езикът на омразата. В Скопие трябва да се извършат някои необходими реформи, които България преди 30 години, а Северна Македония още не е направила, настоя Плевнелиев.