Прокуратурата: Не е имало достатъчно сигнализация за ремонта на Предел

Снимка: Infomreja.bg

"Възложителят е допуснал съществени пропуски"

В резултат на проверка на ремонта на пътя в участъка от Симитли до местността Предел, възложена от Районна прокуратура – Благоевград по реда на надзора за законност и за защита на обществения интерес и правата на гражданите, постъпиха отговори от контролните органи.

Съобщава се за извършена съвместна проверка с представителите на Районно управление на полицията – Разлог и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Направен е оглед на ремонтните дейности в конкретен участък, събрана е документация, касаеща изпълнението на обекта, в т.ч. сключените договори, въведената временна организация за безопасност на движението, изпълнението на хоризонталната маркировка.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е извършила инспекция на пътна инфраструктура и последващ анализ и оценка на съответствие с приложимата нормативна уредба.

Установено е, че категоризацията на дефектите на пътната инфраструктура не отговаря на нормативните изисквания. Не са предприети и необходимите мерки за ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия, както и такива за минимизиране на последствията от тях.

Въведената временна организация на движение при извършвания ремонт не осигурява необходимите нива на безопасност. Съществен недостатък е и липсата на ефективен контрол върху проектната разработка и последващата реализация.

Качеството на проектната разработка не е на необходимото ниво, като при подготовката й има допуснати пропуски и несъответствие с нормативната уредба.

Възложителят е допуснал съществени пропуски при упражняването на строителния надзор, които влияят върху безопасността на движение по време на строителството.

С оглед констатиране на допуснатите пропуски и нарушения Районна прокуратура – Благоевград предложи конкретни мерки за тяхното отстраняване и извършване на последваща инспекция от контролните органи. Изпълнението им е възложено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията пътна инфраструктура, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областното пътно управление – Благоевград и сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР – Благоевград, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че Районна прокуратура – Благоевград възложи съвместна проверка по реда на надзора за законност и за защита на обществения интерес и правата на гражданите.

Сред причините за възлагането й са реализираното на 18.11.2022 г. тежко пътнотранспортно произшествие на пътя от гр. Симитли до гр. Разлог, извършването на ремонтни дейности, както и постъпила информация за нарушения при осъществяване на временната организация на движение при ремонтиране на пътния участък от гр. Разлог до гр. Симитли.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK