Демерджиев: МВР ще дари три генератора на трите гранични пункта

Снимка: Infomreja.bg

Той се поклони пред мемориала на Делчевия род в Благоевград

„Декларациите бяха, че всички български граждани ще бъдат допуснати безпрепятствено да почетат паметта на Гоце Делчев, но както видяхме това не се случи. Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и уважение, каквото си дължат двата народа.”

Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той се поклони пред мемориала на Делчевия род в църквата “Въведение Богородично” в Благоевград. По-рано днес Демерджиев присъства на честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Скопие.

В благоевградския храм бе отслужена кратка служба, на която присъства и заместник регионалния министър Николай Шушков.

За да няма подобни проблеми РСМ подобни и в бъдеще това да не става причина за такъв начин на работа на пунктовете който възпрепятства свободното движение на хора те искат да влязат в Европа, а свободното движение на хора е един от принципите на Европа, разпоредих МВР да дари три генератора на трите гранични пункта, каза Демерджиев по че през деня на ГКПП “Деве байр” не се допускаха българските граждани заради токов удар. Такъв е имало и на още два пункта между България и РСМ.

Аз приканих ние като политици да демонстрираме друг различен от този път, а именно пътят на взаимното доверие и уважение който ще ни изведе там, където те декларират, че са тръгнали и там, където ние се намираме - пътят на европейското семейство, допълни вътрешният министър.

Вчера вечерта, когато пристигнах в РСМ получих уверение от вътрешния министър, че подходът ще бъде толерантен, коректен и законосъобразен. Доста данни в обратната посока се събраха. За всеки един случай лично съм му се обадил, казал съм какво се случва и съм поискал да се подходи така, както се декларира и обещава. Не мога да коментирам конкретните случаи, защото не всички познавам в дълбочина, но ясно заявих позиция, е не е това поведението, което се очаква от РСМ и именно политиците са тези, които трябва да зададат тона, а той трябва да съответства на отношението между двата народа. Там няма такива проблеми и никой не създава такива проблеми. Дадох за пример със събитието тук, в Благоевград, как всички гости от РСМ бяха допуснат да положат цветя, да се движат където пожелаха, дори ги ескортирахме, за да няма проблеми. Ако те искат да вървят там, накъдето декларират, че са тръгнали, те трябва да следват подобна линия на поведение, а не тази, която демонстрират днес. Надявам се в близките дни да намерим пътя така че те да продължат не по този път, по който залитат в момента, коментира Демерджиев, който по-рано днес отново напомни за събитията от отварянето на мекедонския културен клуб в Благоевград.

Имаше най-различни опити за провокация и ние се държахме по възможно най-правилния начин, така както изисква протоколът, отговорното политическо поведение, както изисква едно държавническо поведение, така оцени Демережиев днешното събитие в Скопие и каза, че пътят, по който върви съседката ни не води към ЕС.

 
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK