Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19

Снимка: bTV

Той каза, че скоро България ще бъде давана за пример

България излиза и от третата вълна на коронавируса, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на редовен брифинг на здравните власти, цитиран от bTV.

„Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел, и това, което много пъти говорихме пред вас“, каза той.

Ангелов показа и графиката по области в страната, на която няма нито един червен стълб, който да показва висока заболеваемост. „Когато ме попитахте кога ще можем да коментираме какво се случва в страната, казах – когато изчезне червеният цвят от тази графика. Постигнахме го“, каза Ангелов.

„Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия – такива, каквито не могат да се постигнат в много европейски страни“, каза здравният министър в оставка.

Той благодари на българските граждани, които са спазвали мерките, както и на медицинските специалисти, и на щаба.

Ангелов съобщи, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на хоспитализациите с коронавирус, а в интензивните отделения бройката се задържа на едно ниво.

„Тук експертите отчитат, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна“, уточни той.

Тенденцията за повече излекувани, отколкото новозаразени, също е трайна.

„За да удържим постигнатото, има две задължителни условия. Първото е да запазим темпа на ваксинация, който през май месец може да достигне до 50 хиляди дози на ден“, каза Ангелов.

По-късно днес предстои среща на ваксинационния щаб, на който ще се реши какво да се прави с ваксината на „Янсен“ у нас. Ще се обсъжда също отварянето на зелените коридори и стартиране на пета фаза от ваксинационната кампания.

„Второто условие е спазване на мерките. Още месец-два, докато постигнем колективен имунитет от поне 60% ваксинирано население“, каза Ангелов.

„460 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в страната ни. Реално е дори по-ниска с днешните данни, но това ще бъде отразено в статистиката другата седмица“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

България е на 14 място в ЕС и на пето на Балканите по заболеваемост.

14-дневната смъртност е 23 на 100 000, което ни поставя на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите.

„Все още стръмно спада кривата на заболеваемостта, последва я кривата на смъртността, но дали ще продължи така зависи от поведението ни на идващите празници“, допълни Кунчев. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK