Учител, съчетал професия и хоби в полза на децата

Снимка: личен архив

Васил Мишев от Гоце Делчев

За себе си казва, че е щастлив човек, защото работи с деца. Съжалява, че доста години е посветил на административна работа  и не е упражнявал професията си на начален учител с профил Изобразително изкуство. И като че ли сега бърза да навакса, с толкова хъс и всеотдайност работи. Стреми се да научи децата на колкото може повече полезни неща, не само да усвояват задължителното учебно съдържание. И най-важното, помага им да станат добри хора. Не случайно една от мъдрите мисли, които обсъжда с тях, е тази на Тим Робинс: „Ако разбираме живота като борба, неизбежно ще срещнем враг, но ако го разбираме като танц, неизбежно ще срещнем партньор.“ Заедно, работейки екипно, учител и ученици са направили чудесна илюстрация на тази мисъл –  на първата част – два петела, наежени един срещу друг, а на втората – красиви цветя…

Любима им е и мисълта на Чарли Чаплин: „От сила имате нужда само ако искате да нараните някого, за всичко останало ви е необходима само любов“. Тези и много други мъдрости децата са изписали върху керамични плочки, които са поставили на видно място в класната стая, да им бъдат ръководни начала в живота. А в знак на своето ограмотяване те са подарили на родителите си плочки с надпис "Мамо, татко, вече мога да чета, пиша, събирам и изваждам“.

Учителят е Васил Мишев, а учениците – третокласници от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница. Неговото хоби от много години е керамиката и това се оказва изключително полезно за работата му с децата. Още преди началото на учебната година той прави заготовките за проекти, които после заедно обсъждат и реализират. Така са изработили красиви декоративни чинии, оцветени гърненца, магнити за хладилници…

Сега се подготвят да зарадват майките за Осми март. Както винаги, работят само с естествени материали. Учителят е направил модел, подготвил е всичко необходимо, а децата ще се постараят при оцветяването и лепенето. Ясно е, че изненадата ще бъде много приятна…

„Ценя красивото и искам да развия у децата естетически вкус, а и да се учат да създават нещо, да творят. Усещането е невероятно, защото у всяко дете се чувства стремеж да изготви краен продукт, различен от този на другите деца. При това творят с лекота!“, казва приветливият учител.

А той е наследил усета си към занаятите и стремежа към творчество от своя баща, който бил ковач. За ориентирането му към грънчарството помогнал мъжът на неговата сестра, който се занимава с керамика професионално. Но най-важното била вътрешната потребност за творчество, която Васил Мишев почувствал . И  така, сдобил се с пещ и грънчарско колело, започнал. Семейството го подкрепяло, синът му и дъщерята помагали и ден след ден работата вървяла все по-добре и по-добре. Специализирал се в изработката на художествени саксии и вази. Усвоил до такава степен занаята, че защитил майсторско свидетелство към Занаятчийската камара и станал носител на званието Майстор по изработка на художествена керамика. Признал го и единственият грънчар в района, завършил училище по художествени занаяти в Троян – дядо Слави от Долен. От този дядо разбрал какво е да си в плен на един занаят – с крачното си грънчарско колело възрастният човек продължавал да увеличава хилядите съдинки, които направил за събиране на смола в гората.

С годините Васил Мишев правел все по-изящни предмети от глина. В богатата му колекция могат да се видят най-различни маски, свещници, моливници, синджири… Труди се за удоволствие и влага душата си във всичко, с което се заема.

Въпреки че е постоянно зает, изкусният майстор не отказва да покаже как се работи с глина на всички, които проявяват интерес. Най-често това са възпитаници на основните училища в града. И на учениците в Брезница ще покаже как се омесва глината, после източва, оформя… А с възрастните си приятели курс ще проведе. И едните, и другите ще са доволни, защото има кой да ги учи, и то с любов!

 

Снимка: личен архив
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK