Шишков: В бюджета няма пари за разплащане на пътните фирми

Снимка: Infomreja.bg

Това са дължими суми. Те са от периода 2020 - 2021 година

„В момента към бюджета на държавата няма определени пари за разплащането на пътните фирми за извършено строителство в предишни периоди”. Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред журналисти в Бургас по повод решението на Конституционния съд от днес. То отменя решението на парламента за разплащането с пътните фирми, информира БГНЕС.

"Сега, разбира се, пада отново тежката задача на служебния кабинет да намери решение да разплати тези пари. Дали ще бъдат платени по някакъв начин в рамките на тази година или ще бъдат заложени в бюджета на следващата година, тези пари трябва да бъдат платени на строителните фирми. Лошото е, че за всеки изминат ден те стават все повече, а това са разплащания, включително преди предишните служебни кабинети”, каза регионалният министър от служебния кабинет.

Това са дължими суми. Те са от периода 2020 - 2021 година, като възлагане са направени преди встъпването в длъжност на предишния служебен кабинет, заяви Иван Шишков.

Сега се разплащат пари за строителство, което е възложено от периода 2018-2020 година. Той припомни свои думи, че не е работа на парламента да определя начина на плащане на строителните фирми. Това е въпрос на регионалното ведомство и евентуално на Министерския съвет за разпределяне на бюджета, уточни Шишков.

От Конституционния съд обявиха за противоконституционно решението на парламента, с което се разреши на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати на пътните фирми 50% от парите по договорите им.

Решението включва плащане и на пълните суми по договорите за поставяне на маркировка и мантинели. На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии. Решението е прието с единодушие. Делото беше образувано в началото на месец май след искане на народните представители от ГЕРБ-СДС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK