„Това не е власт на военен, окупирал държавната власт. Това не е глас на фашисти, говорещи в пленарната зала. Така звучи Путин на български език“. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков по време на трибунка в Народното събрание.

На нея Божанков изчете декларацията си, която стана повод за скандала в пленарна зала.

Пресконференцията на ПП-ДБ започна с изявление на Кирил Петков.

„Нека да е ясно – България е парламентарна република, България е европейска държава, България е демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите тези аспекти на България ще останат и ще работим страната да има едно демократично работещо правителство“, каза той.

След това даде думата на Явор Божанков, който не успя да дочете декларацията си от парламентарната трибуна с обяснението, че само той може да прекъсне декларацията си.

„Дребното заяждане в тази зала е само върхът на айсберга. Изглежда, че една крайна популистка проруска партия иска да ни изкара пак от избори. Въпросът „защо“ е с главно З. Защо, ако приемем техния призив за връщане на мандат, призива на Румен Радев – този странен синхрон, усилията на службите, защо искат да закарат България на предсрочни избори?“, каза Божанков.

По думите му чуждият интерес е този, който иска страната ни да няма кабинет, Путин да не бъде спрян в Украйна и агресорът да дойде тук.„България гарантира своята сигурност като членува в най-силния военен съюз в света. Извън НАТО можем да видим сцените от Бахмут и тук. Национални предатели са тези, които искат такова бъдеще за страната ни“, каза Божанков.

Той определи събитията от последните дни като „подреден план“ с участието на „Възраждане“, Румен Радев и службите, съобщава бТВ.