Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в 48-то НС било само на хартия

"Липсваше реално желание от мнозинството в 48-ия парламент. Имаше желание, но само на хартия. Така че хартията ще си остане ключова дума". Така зам. председателят на парламента Никола Минчев обясни в "Лице в лице" по bTV решението на НС да отложи приемането на механизма за разследване на главния прокурор.

Относно обвиненията, че законопроектите са противоконституционни, той припомни, че това може да реши само Конституционният съд. А работата на парламента е да приема закони във вид, в който не смята, че са противоконституционни.

"Колегите от ДБ внесоха законопроект, върху който беше работено още по време на кабинета "Петков", още в първия ден на парламента. Под мотото, че че се чака и законопроектът, разработван от министър Зарков, разглеждането му се забави", припомни още Минчев.

Той обясни и че по време на закритата част на днешното заседание е било съобщено, че вече има изготвен общ законопроект. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче са отхвърлили предложението за съкращаване на срока за предложения между двете четения.

Относно антикорупционния закон Минчев пък припомни, че предложението за удължаване на срока между двете четения дойде от "Възраждане". И обясни, че те не са имали нито едно такова.

Другият важен закон, свързан със съдебната власт, който депутатите трябваше да приемат, бе за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Такива бяха внесени от ДБ и от Министерския съвет, но бяха отхвърлени с мотива, че трябва да се прецизират. Затова ГЕРБ написаха нов, който бе приет миналата седмица.

"Не е целта да си отхвърляме един на друг законопроектите, за да се закичим сами, а в крайна сметка да свършим нещо добро", обясни Минчев.

Трите партии в коалицията "Демократична България" вече се обявиха за общото явяване на изборите с "Продължаваме промяната".

"Целим да си върнем първото място на тези избори. С това ще дойде възможността да вземем първия мандат за съставяне на правителство и да наложим дневния ред", обясни Минчев целите на широката формация.

Според него различията между "Промяната" и ДБ са преодолими с разговори, а важното е, че са рамо до рамо в борбата с корупцията, което той определи като най-големия проблем на страната.

Той коментира и охлаждането на отношенията им с левицата: "С оглед на доста ключови гласувания в този парламент, разговорът с БСП бе доста затруднен. И по отношение на Изборния кодекс, и на съдебната реформа. Винаги може в разговор да се намери пресечната точка, но имаше гласувания в този парламент, които доста ни отдалечиха от БСП, за което съжалявам".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK