Василев и Петков спретват ново дело срещу Бойко Борисов - за оръжията

Снимка: Infomreja.bg

Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже, изтъкна Василев

"Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната". Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Думите му са по повод разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила 1/3 от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Василев подчерта, че твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно.

Той се закани, че Борисов ще "има възможност да защити това си твърдение в съда".

Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже, изтъкна Василев.

По негови думи няма как да има комисионни, при положение че контрагентът е Пентагонът. Той отбеляза, че българската оръжейна промишленост работила на макс и успяла наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи, уточни Василев.

Той бе категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

"Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", поясни съпредседателят на ПП.

Той изтъкна, че условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна, е изпълнено и това значително намалява риска за България.

По негови думи обемът на доставките е много по-голям, когато става през програмите, направени от САЩ и Англия за закупуване на оръжие, защото не може да се направи дарение в такива размери.

Василев заяви, че това, че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако не иска да направи това.

"Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", отбеляза той.

По повод предизборното обединение на ПП с ДБ Василев посочи, че социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а и всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото.

Според него вече се очертават две групи от партии - едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре.

Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната, изтъкна Василев.

Припомняме, миналата година съпредседателят на ПП Кирил Петков заведе дело срещу Бойко Борисов и за клевета заради твърденията на лидера на ГЕРБ, че предишното редовно правителство е купувало газ на завишени цени заради получавани комисионни. Жалбата си Петков подаде още през месец август.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK