С кредит от 500 хил. лв. спасяват водния оператор в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев официално подписа договора за кредит

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев официално подписа договора за кредит в размер на 500 000 лв. за нуждите на ВиК. Сумата се явява спасителна мярка за водния оператор, предвид ситуацията, в която се намира, съобщават от пресцентъра на Общината.

"Този краткосрочен заем ще даде глътка въздух на водното ни дружество, за да продължи да работи и изпълнява задълженията си по изплащане на заплати, отстраняване на аварии, погасявания на заеми. В тази връзка, със зам.-кмета по икономическите въпроси Олга Китанова започнахме вече разговори с кредиторите на ВиК за начина на разплащания, така, че да не тежат като воденичен камък, а да позволят хората във ВиК да работят по-спокойно.

Разбира се, през това време ние няма да продължим да търсим разрешаване на проблема кардинално, защото другият вариант е и практически фалит. Такъв сценарий не трябва да се допуска и с всички възможни механизми продължаваме борбата и няма да го допуснем. Жителите на община Дупница няма да бъдат заложници на нечий интереси", категоричен бе инж.Чимев.

Не е тайна, че в последните години, ВиК е на изкуствено дишане. Голяма част от подмяната на водопроводи в града и селата, за които не се осигурява европейско или национално финансиране, а се налага подмяна, средствата се осигуряват именно от общинския бюджет.

Точно 2 099 703,25 лв са разходвани само за календарната 2022 година. Това са средства от бюджета на общината, както и допълнително привлечени.

Изпълнените вече дейности са аварийната подмяна на водопровод по ул. „Орлинска“, подмяна водопроводи в Самораново, Крайници и Яхиново, рехабилитация водоснабдителната мрежа в село Джерман, хидроизолиране на резервоар в за питейна вода за село Дяково, ремонти и подмяна подземна инфраструктура на улици в града като "Елин Пелин", "Родопи", "Трети гвардейски полк" и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK