Задържаха председателя на Върховния съд на Украйна за $2,7 млн. подкуп

Всеволод Князев Снимка: ФБ/Върховен съд на Украйна

Разкрита е мащабна корупция

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан за подкуп в размер на 2,7 милиона долара, предаде БТА, позовавайки се на украинската агенция УНИАН.

Арестът бе обявен вчера - деня, когато украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа.

Борбата с корупцията е предварително условие, поставено от ЕС за присъединяване на бившата съветска република. Въпреки напредъка, постигнат през последните години, Украйна е на 116-о място от 180 държави в последния "Индекс за възприятие на корупцията" на неправителствената организация "Прозрачност без граници" (Transparency International), отбелязва Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна съобщи, цитирано от УНИАН, че заедно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в големи размери във Върховния съд (ВС).

"НАБО и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно - схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите от ВС. В момента се извършват неотложни следствени действия. Подробности по-късно", пише в изявлението, публикувано във "Фейсбук".

Източник от правоприлагащите органи потвърди пред УНИАН, че председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на 2,7 милиона долара. Князев заема поста от 1 декември 2021 г.

"Във връзка със случващото се" днес ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха във "Фейсбук" от най-висшата съдебна инстанция в Украйна.

Според източник на украинския новинарски сайт "Дзеркало тижня" "Дзеркало тижня" подкупът е бил даден от поддръжници на милиардера Костянтин Жеваго, който беше арестуван през декември във Франция по искане на Киев във връзка с обвинения в присвояване на средства, предаде Ройтерс. 

Украинският олигарх каза пред френския съд, че не е направил нищо лошо и не трябва да бъде екстрадиран.

НАБО и САП сега разследват 18 съдии от Върховния съд, които постановили миналия месец решение в полза на бизнес интересите на Жеваго.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK