Председателите на СИК ще отговарят за включването на видеонаблюдението за вота

Снимка: Infomreja.bg

"И двата вида бюлетини ще бъдат защитени", обясни Матева

Председателите на Секционните избирателни комисии (СИК) ще отговарят за включване на устройствата и видеозаснемането на преброяването в изборните секции. Това заяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в отговор на журналистически въпрос кой ще отговаря за включване на устройствата и снимането. Предстои да бъде подготвен и видеоклип за това, уточни Матева.

И двата вида бюлетини ще бъдат защитени, уточни тя. Бюлетините ще се печатат в печатницата на БНБ. Има предвидена защита и в хартията за гласуване с машина, пише Нова тв.

На въпрос колко устройства трябва да бъдат доставени и как технически ще се осъществят записите тя прехвърли запитването към „Информационно обслужване” и Министерството на електронното управление (МЕУ).

Заявления за гласуване по настоящ адрес трябва да бъдат подадени до 18 март. Същият е срока и за подаване заявление за гласуване с подвижна урна.

Няколко медии са нарушили изискването на ИК при публикуване на социологически проучвания за нагласите за гласуване. Според Закона трябва в началото и в края на текста да бъде съобщено кой е поръчал изследването, кой го е извършил и как е финансирано.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK