Елени лопатари бяха разселени на територията на ЮЗДП

Снимки: ЮЗДП

Разселването на този вид дивеч в свободни територии е ефективно

Във връзка със стратегическия план на Югозападното държавно предприятие Благоевград за разселване и възстановяване на дивечовите популации, който стартира от миналата година,  на 31.05.2022 г. в ДЛС „Арамлиец” и на 14.06.2022 г. в ДЛС „Дикчан” се проведе пролетно разселване на елени лопатари. 

Разселването на този вид дивеч в свободни територии е ефективно, тъй като  животните обитават ограничени райони, приспособяват се и се размножават успешно, бързо формират стада и така малко от тях стават жертви на хищници. 

Видът е характерен за страната ни, но развъждането му извън оградени територии е възможно само със съдействието, помощта и разбирането на местните заинтересовани страни и институции.

Първоначално предвидените за пускане на свобода лопатари са наблюдавани  ежедневно и за тях са полагани грижи в адаптационни дворове. За да се проследи как се развиват и приспособяват след разселването, животните са маркирани с ушни марки, както и са  поставени камери за видеонаблюдение в районите, където се пускат. 

Преди освобождаването на лопатарите в двете стопанства, са проведени работни срещи, на коите е представена подробна информация и презентация за стратегията, целите и опазването на  вида, изнесена от г-н Стефан Аврамов - експерт от Фондация „По-диви Родопи”. Обсъждани са начините на разселване на елен лопатар в голяма част от източните Родопи и то в предоставените на сдруженията ловни райони, както и очакваните резултати; проблемите, които най-често възникват; местообитанията предпочитани от елените лопатари и други.

В ДЛС „Арамлиец”, на срещата – на 31.05. 2022 г., открита от инж. Димитър Павлов – директор на ТП „ДЛС Арамлиец”, който представя идеите на стопанството за самото разселване на лопатарите към момента и за в бъдеще, присъстват още представители на РДГ – София; „ЮЗДП” ДП гр. Благоевград; Община Елин Пелин; Община Ихтиман; РУ на МВР Елин Пелин; РУ на МВР Ихтиман; ЛРД Елин Пелин; ЛРД Ихтиман и председатели на ловни дружинки, граничещи със стопанството. Непосредствено след ползотворния дебат с представителите на институциите, поканени за  постигане на една обща кауза за опазване на този вид дивеч, като му се даде възможност да живее на свобода, оградената територия, в която се намират животните е отворена, като идеята е те сами да я напуснат. Освободени са 18 броя лопатари. От тях две кошути, едно женско теле, един шилар и два двугодишни мъжки, са взети от ДЛС „Кричим”, а останалите -  пет кошути, три женски телета и четири мъжки, са взети от  ДЛС „Арамлиец”.

Срещата в ДЛС „Дикчан” е проведена на 30.05.2022 г. Освен г-н Стефан Аврамов, присъстват служители на РДГ Благоевград; „ЮЗДП” ДП гр. Благоевград; ГПУ гр. Гоце Делчев; РУ на МВР  Гоце Делчев; ЛРС „Сокол” гр. Гоце Делчев; Ловни дружинки: Сатовча, Кочан, Туховища, Слащен, Вълкосел, Боголин и Крибул; Общинска администрация от Сатовча. Договорено е споразумение с местните ловно-рибарски дружини за неловуване на освободените елени лопатари в дългосрочен план, като по този начин ще се даде възможност на популацията да нараства и да заеме нови територии. На 14.06.2022 г. е отворена част от оградата на адаптационния двор и са пуснати на свобода 21 броя елени лопатари - девет мъжки и дванадесет женски. Животните са взети от ДЛС „Дикчан” и ДЛС „Кричим”.         

Инициативата на ЮЗДП, ще даде нова перспектива за Югозападна България, както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България, като целта на предприятието е разселването на лопатари, както и на благородни елени в бъдеще е да стане ежегодно и да се превърне в традиция.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK