Удължава се срокът за електронното преброяване

Снимка: Infomreja.bg

Преброяването с преброител стартира в 8 часа на 18 септември и ще приключи в 20 часа на 3 октомври

До 24:00 часа на 30 септември се удължава срокът, в който хората ще могат да се преброят електронно. На заседанието си на 16.9.2021 г. правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г.,  според което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември 2021 година.

Промяната се налага, тъй като в първите дни от процеса информационният сайт, през който се влиза в системата, бе атакуван нееднократно с огромен зловреден трафик. Няма опити за проникване и източване на данните, но това затрудни изключително достъпа до електронната карта. Към настоящия момент системата е стабилна, осигурена е необходимата защита и капацитет за извършване на регистрации и преброяване на населението.

Удължаването на срока за онлайн преброяването ще осигури възможност всички желаещи да попълнят картата онлайн и предвид променящата се епидемиологична обстановка.

Преброяването с преброител стартира в 8 часа на 18 септември и ще приключи в 20 часа на 3 октомври при спазване на досега действащите инструкции за работа в епидемиологична обстановка (носене на маски, контактуване от безопасно разстояние или по телефон с преброител). Призоваваме гражданите да оказват съдействие на преброителите при попълване на хартиена карта за сградата, в която са се преброили електронно лица, както и да предоставят електронните си кодове.

Онези домакинства, които ще се преброят електронно до 30 септември трябва да информират своя преброител за това си намерение при посещението на адреса на жилището им. В случай, че на 1 октомври за съответното жилище и адрес не е генериран код от електронна карта в системата на НСИ, лицата ще бъдат посетени и преброени с хартиен формуляр от съответния преброител на преброителния участък.

По данни на НСИ към 7.00 часа на 16 септември в електронната система на Преброяване 2021 в област Кюстендил са се преброили успешно с получен код 10 599 лица от броя на населението на областта към 31.12.2021 г. (116 619), или 9.1%. Най-много са преброените в двете големи общини Кюстендил и Дупница, съответно 5 610  и 3 793 души, или общо 88.7% от лицата, самопреброили се електронно към 7.00 часа на 16 септември. В системата са попълнени данни за 4 776 домакинства, разпределени в 4 288 жилища на територията на област Кюстендил.

За сравнение към 7.00 часа на 9 септември и на 14 септември на текущата година спрямо същия час на 16 септември процентът на самопреброилите се лица в информационната система на преброяването е нараснал съответно със 7.5 и 3 процентни пункта.

Напомняме, че с една регистрация в електронната система се преброяват едно жилище и всички лица, които обичайно пребивават в него. Лицето, посочено в регистрацията, трябва да е част от преброителната карта.

Преброяваме се на адрес, в който обичайно обитаваме в по-голяма част от годината, независимо дали имаме регистрация по постоянен или настоящ адрес, дали сме собственици, наематели или ползватели на жилището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK