Община Благоевград с широкообхватна стратегия за развитието на туризма

Снимка: Infomreja.bg

Мащабно подобряване на инфраструктурата, екологичен, балнеоложки, фестивален и културен туризъм са част от акцентите в нея

Екип от експерти в Община Благоевград разработи иновативна и широкообхватна стратегия за развитието на туризма в града и малките населени места. Тя обхваща периода 2021 г. – 2027 г. и е създадена на база добри практики за развитие на туризма на световно и европейско ниво.

Стратегията бе представена по време на заседание на Консултативен съвет по туризъм, в който участие взеха представители на Областна администрация, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Американски университет в България, Колеж по туризъм, Регионален исторически музей, НП „Рила“, туристически агенции и други експерти, имащи отношение към развитието на туристическия сектор.

Презентираната стратегия беше одобрена и приета с пълно мнозинство от всички присъстващи. Домакин на заседанието бе кметът Илко Стоянов, който е и председател на Съвета.

„Благоевград има изключителни природни дадености, но не използваме целия им потенциал. Положителното в днешните трудни времена е, че имаме възможност да рестартираме действията си по отношение на туризма. Целта е този Консултативен съвет да бъде изпълнен със съдържание, защото развитието на туризма е в основата на икономическата стабилност на общината. Смятам за предимство факта, че бях избран за председател на УС на Организацията за управление на Рило-Пирински туристически район, защото имам концепция как Благоевград да се превърне в притегателен център, обединявайки усилията с останалите общини за промотиране на туристическия продукт“, коментира по време на срещата кметът Илко Стоянов.

Стратегията е изготвена от екип от експерти, ръководен от Гергана Муртова, директор Дирекция „Икономическо развитие“ и Мирослав Кюпов, гл. експерт в същото звено. Тя представлява “пътна карта” или мастер план за постигането на трайна конкурентоспособност на община Благоевград като туристическа дестинация и може да бъде допълвана и надграждана с нови идеи от страна на всички заинтересовани страни.

Сред обектите, заложени за развитие или изграждане са: Археологически парк – АМ „Струма“, „Комплекс Римска вила“, Културен и етнографски комплекс ,,Вароша“, Обсерваторията в парк „Ловен дом“, Регионален исторически музей – Благоевград, Летен театър - Благоевград и други.

В Стратегията са предвидени още изграждане на велопътеки за планинско колоездене, обособяване на нови екопътеки, обособяване на Панорамна площадка за наблюдение в района на Кръста, облагородяване на паркова зона - Розариум - Ловен дом - Зоопарк, както и други инфраструктурни туристически обекти.

Община Благоевград ще насочи усилията си и към възстановяване функционирането на „Аквапарк“ – Благоевград, както и пълноценно оползотворяване на наличните минерални води в района, което да послужи за основа за развитие на балнеотуризъм.

Предвидени са още множество дейности по отношение на развитието на туризма.

Цялостната стратегия ще бъде предложена за гласуване на заседание на Общински съвет – Благоевград, след което ще бъде публикувана и на сайта на Общината – www.blgmun.com.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK