Ако ситуацията с разпространението на коронавируса се влоши, следващата стъпка ще е да се въведе носенето на маски на повече места като градския транспорт, търговските и културни обекти.  Това обясни в предаването "Карай направо" по "Нова" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"В София ще се стигне и до втори етап на мерките, защото ръстът е голям. Няма мерки, които да предвиждат ограничаване на движението на хората или прекъсването на работа на някои структури. Не мисля, че ще стигнем дотам", продължи експертът.

Според него, вирусът все повече придобива характеристиките на сезонен грип, но все пак COVID-19 остава непредвидим за експертите. Според него ако имаше покритие от 70-80% ваксинирани, нещата щяха да са по-спокойни.

"Вирусът се предава по-леко и бързо, но и протича и по-леко, с по-малко усложнения. Дори и при по-висока заболеваемост, мисля, че можем да изкараме доста по-добро лято сравнение с предишните 2 години", каза доц. Кунчев.

Припомняме, че противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Към момента това са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Кунчев тогава обаче посочи, че ръст има и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна".

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние и максимален опит за спазване на отстояние от 1,5 метра.