Цветанов: С гласовете от чужбина може би това ще е първата загуба за ГЕРБ

Снимка: "Републиканци за България"

Цветанов каза, че избирателите са дали своята оценка на 4 април

При всички положения няма да имаме стабилно правителство. Това коментира в предизборното студио на BG on AIR председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

„При срещите, които сме направили през този месец, имаше притеснения при по-възрастните хора от машинния вот и то хора, които са достатъчно образовани, но имаха някаква психологическа бариера. Днес, тези които упражниха правото си на глас видяха, че е доста лесно и безпроблемно минава, когато отидеш“, разказа Цветанов.

На въпрос откъде идва ниската избирателна активност Цветанов каза, че избирателите са дали своята оценка на 4 април. „Те не очакваха, че политиците в 45-я парламент няма да могат да стигнат до политически консенсус и да очертаят поне краткосрочен хоризонт на едно правителство, което да решава проблемите на обществото. Това не се случи и видяхме, че в 45-я парламент нямаше реална алтернатива на статуквото, срещу което се бореха протестните партии“, припомни председателят на Републиканци за България.

Според него е очаквано, влизането в 46-я парламент, на партиите на протеста, които бяха в предходното. 

„Това е най-ниският резултат, който ГЕРБ е показал и най-малката парламентарна група, която ще имат в сегашния парламент. Очаква се, че ще има доста сериозно напрежение в структурите на ГЕРБ, защото резултатите сами по себе си дават ехо, което ще се случи след изборите. По-важно е дали ще се стигне до политически консенсус между останалите политически играчи. Партиите на протеста трябва да търсят съдействие за парламентарна подкрепа, за да имат над 121 депутата или от БСП, или от ДПС, което показва, че ще има една много голяма сложност при съставянето на правителство. При всички положения няма да имаме стабилно правителство, но предполагаме, че няма да е с по-дълъг хоризонт от една година“, допълни Цветан Цветанов.

Той изрази предположение, че политическото напрежение ще се изостри още и покрай президентските избори.

„С резултатите от чужбина смятам, че може да се получи наистина първата загуба на ГЕРБ“, каза Цветан Цветанов.

„Избирателите дадоха много ясен знак, че политиците трябва да решават проблемите, когато има избори и биват избирани. За първи път след годините на демокрацията имаме невъзможност да се направи парламент, след проведени избори и след няколко месеца да се направят отново.

Нямаше политически дебат, имаше нападки, а не сблъсък на политически идеи и решаване на проблеми, които трябва да разрешават политиците избрани за 46-я парламент“, добави Цветанов.

„Грешките на Борисов и хората му са през последните 2 години. Той възприе политика на монолог, а не на диалог с политическите партии, които бяха парламентарно представени и всъщност институциите в България бяха изтласкани на заден план. Това, което се случи с безотчетното и непрозрачно харчене на парите на българския данъкоплатец. Все още не са излезли истините за „Турски поток“, ние поискахме по време на кампанията Пътната карта, която е подписана между Теменужка Петкова и „Газпром“, защото там договорките, които са направени допринесоха страната ни да промени над 3 млрд. лв. Това е риск, който поема страната ни и е невъзможно да се съберат тези пари“, подчерта Цветанов.

„Аз съм убеден, че този парламент ще бъде по-смислен, по-истински отколкото 44-я парламент - през последните 2 години, когато нямаше парламентаризъм и парламентарен контрол. Дано поне правителството да бъде по-умно и парламентът да бъде по-силен. Имаме ли такава симбиоза смятам, че нещата ще бъдат по-добри за краткосрочен период от една година“, коментира Цветан Цветанов.

Срещата на Борисов с Ердоган Цветанов определи като политическа грешка. „Тя показа голямо притеснение от предстоящите избори от страна на Борисов. Убеден съм, че това беше отчетено от всички и не отиването да гласуват симпатизанти и членове на ГЕРБ се дължи също и на тази среща, която беше направена на самия финал на една предизборна кампания“.

„ГЕРБ ще бъде много притеснена от формирането на правителство от всички останали партии или подкрепено. Виждам, че колегите са доста притеснени от това, което всъщност се очаква да се случи. Смятам, че с едно правителство ще може да се успокои ситуацията в страната и нека да се върнем към нормалността. Изборите приключиха“, каза Цветанов.

Той се обърна към всички избиратели, които отидоха и упражниха конституционното си право на глас. „Искам да благодаря на всички симпатизанти и членове, които гласуваха за Републиканци за България. Ние сме една млада формация, само на няколко месеца след като бяхме структурирани и регистрирани участвахме в първите избори. Убеден съм, че това което сме си говорили с колегите се подготвяме за евентуален вот ако има такъв, но и за местните избори, защото знам, че гръбнакът на една партия това е местната власт. Затова и ГЕРБ имаше твърди ядра и ниската избирателна активност задоволяваше повече претенциите на системните партии. Тук трябва да се направи много задълбочен анализ и да се види кой какви резултати е постигнал като гласове в тези избори, съпоставимо с април месец. Електоралната подкрепа за партиите е по-малка“, заключи Цветан Цветанов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK