Всички "за" Промяната, само ГЕРБ - дистанцирани (ОБЗОР на изказванията)

Снимка: Infomreja.bg

Изявления направиха представителите на партиите и коалициите

Днес е важен ден за България. Да пожелаем успех на нашите народни избраници! В понеделник ще обявя на кого ще бъде връчен мандата.

Това заяви преди началото на първото заседание на 47 НС президентът Румен Радев.

Д-р Слави Кирилов (ИТН) откри тържественото първо заседание.

Той е най-възрастният депутат – на 70 г., на който се полага честта да поведе депутатите преди избора на редовен председател.

От трибуната на НС той набеляза важни точки от идеите за развитие на страната ни:

Днес сме свидетели на необикновена ситуация, липса на доверие, в обществото няма усещане за справедливост, бедността е ежедневие и засяга все по-вече хора. Около 2 млн. българи са извън страната – повечето от тях са млади хора. Много съм радостен толкова млади хора в НС. Аз вярвам в младите, защото те носят нов поглед, идеи, енергия, цели, идеали, очаквания. Напомням им думите: За свободата! Свободата не е да правиш каквото искаш – а да правиш това, което не искаш. Истината – тя е отричана за всички, тя е отричана в част от хората и най-накрая приета от всички! Време е да загърбим различията в името на интересите на народа. Прозрачността, спазените обещания ще върнат доверието в държавността. Народът ни постави важни и съдбовни задачи и ние трябва да оправдаем доверието. В името на България и на всички българи!

Именно около кризите – образователна, здравна, икономическа, политическа, се обявиха всички лидери на партии и членове, изказали се от трибуната.

Президентът Румен Радев отправи обръщение към народа и Народното събрание, в което заяви, че е „време е за консенсус, който да върне свободата, законността и справедливостта“.

Страната ни не може да понесе поредни избори, категоричен бе Радев.

За премахване на чадъра на корупцията, заработване на икономиката, мерки и промени за справяне с кризата, актуализацията на бюджета, растеж на доходите, подкрепа на децата и възрастните, стимул на общините, отстояване на нацицания интерес, защитаване на правата на българите зад граница, отхвърлянето на наложения политически модел, за премахване на корупцията, за контрол над харчовете подчерта като основни задачи Радев.

Тези приоритети обаче бяха изцяло засегнати от почти всички изказали се от трибуната.

Президентската институция е отворена за диалог. Наред с тези неотложни задачи, България изостава с модернизацията. Това изисква това НС да приеме отлагани реформи, така че да имаме успех във всички свери. Те обаче няма да имат ефект без прозрачност. Трябва да има край ключови закони да се сменят тихомълком. Това е вратата на лобизма и тя трябва да е затворена, каза Радев.

Изявления направиха представителите на партиите и коалициите, които и в този парламент са шест.

Време е да вложим смисъл в думите „народен представител“.

Това заяви лидерът на ПП – Кирил Петков.

Нека всеки от нас да каже, че иска да е част от промяната. Време е за нулева толерантност към корупцията, без лобизъм, без его. Време е да направим България, от която да се гордеем. Да сме активен член на ЕС. Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство. Време е за България, където младите се връщат и старите имат достоен живот. Време е за всички нас да си свършим работата, каза Петков.

Илюзия е, че има победител, както и че протестните партии имат мнозинство в НС. Гарантираме, че НС ще получи толеранс и нашата експертиза и опит в съставянето на бюджета за 2022, каза Десислав а Атанасова от ГЕРБ.

Тя обяви, че коалицията ГЕРБ/ СДС ще бъде конструктивна опозиция.

ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство. Това обяви Любомир Каримански.

Ние имаме програма за действие в първите 100 дни, каза Корнелия Нинова. И тя обяви, от името на БСП, че ще подкрепят съставянето на правителство.

От ДПС не завиха категорична подкрепа.

България има нужда да си напише домашното по Плана, Бюджета и оперативните програми. Българите очакват от нас да имат сигурност и доходи. НАТО и ЕС искат да сме добър съюзник. ДПС ще даде принос в тези очаквания, каза Мустафа Карадайъ.

Той бе категоричен, че служебният МВР министър Бойко Рашков е оказал безпрецедентна репресия върху избирателите, а ЦИК не си е свършила работата с изборите.

Срещу Рашков се обявиха и от ГЕРБ.

Ние ще имаме принос в съставянето на правителство. Аз няма да бъда министър! Трябва да дадем път на нещо ново!, каза Христо Иванов от трибуната.

Иванов отново защити политиката на ДБ за съдебна реформа, смяна на главния прокурор и промяна на върховенството на закона.

Иванов говори за надеждата и очакванията на българите, а не за техните проблеми.

Костадин Костадинов от Възраждане категорично се обяви срещу КОВИД мерките. Той подчерта липсата на адекватно образование, здравеопазване и проблеми във всички сфери на живота в страната – засягащи най-малките и най-възрастните.

Костадинов прикани от трибуната хората, които се припознават в неговите възгледи, да се присъединят към Възраждане и даде заявка, че партията ще се разраства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK