Атанас Зафиров: Кирил Петков ни предложи кодовете на машините, ако оттеглим Изборния кодекс

Снимка: БСП

Той потвърди думите на Свиленски

„С „Продължаваме промяната“ имаше форма на управление, в която си бяхме поставили определени приоритети и постигнахме голяма част от нещата. Когато фиксацията стане нетърпима и е основно върху БСП, и ние се превръщаме в универсалното оправдание – нормално е ние да имаме съответната реакция.

Отношенията ни бяха сложни и те приключиха, когато водещата партия в коалицията започна да върши неща без да ги консултира със своите партньори. И още повече в ущърб на българските национални интереси - изгонването на дипломатите и приключването на отношенията с „Газпром“. Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

Той потвърди думите на Свиленски, че е имало разговор, в който им е казано от страна на Петков, че ще получат кодовете на машините, ако си върнат законопроекта. „Какво точно е имал предвид г-н Петков – трябва той да каже. Излязоха резултатите от броенето в ЦИК, от които е видно, че има разлика между протоколите и физическото броене на разписките. Искаме на тази практика да се сложи край и какво по-демократично от това да въведем форма на контрол, която да не го позволява. И да дадем възможност на хората, които смятат, че с машинното гласуване гласа им може да бъде променен – да си гласуват с хартиена бюлетина“, допълни социалистът.

„Истеричната им реакция е плашеща за мен. За пръв път виждам такава ожесточена съпротива, това навява на определени разсъждения и засилва нашата увереност, че тази система трябва да бъде променена. Никъде в Европа няма такъв тип гласуване. Видяхме с очите си какви са възможностите и смятаме, че има манипулации. Близо 48% от нашите сънародници искат да гласуват с хартиена бюлетина, а другата половина с машина. Ние не връщаме хартиената бюлетина, а въвеждаме смесен модел на гласуване, за да може всеки да гласува така, както иска. Акцентът е върху интереса на обществото, а не за партийния интерес на БСП. Според анализатори сме загубили 100-150 хиляди гласа от машините“, категоричен е Зафиров за поведението на бившите коалиционни партньори и относно предлаганите от левицата промени в ИК.

По отношение на това, че все още няма преговори за съставяне на правителство той обясни, че вина за това има и президентството. „Аргументацията му, че януари и февруари не трябва да има избори – предполага сигурност в тяхното провеждане. Продължавам да запазвам оптимизъм, че е възможно да се състави правителство. Факт е, че има определен опит за натиск не само върху БСП, а върху всички партии. Което навява, че сме на прав път. Нямам съмнение, че върху машините е имало някакъв тип манипулация – това е изключително сериозен удар върху демокрацията. Без да звучи пресилено – това си е държавен преврат“, добави зам.-председателят на левицата.

Зафиров обясни, че БСП биха се отзовали, ако бъдат поканени на разговори с втори мандат. „Декларирали сме пред обществото, че ще направим всичко възможно да се реализира мандат. Защото се задават много тежки месеци пред България и, ако партиите си играят на сърдити деца – видяхме резултата. Заявката за правителство на малцинството от 2 партии, които представляват по-малко от 1/3 от парламента – сякаш това предварително минира преговорите“, изтъкна народният представител от социалистическата партия.

„Участниците в предстоящото ляво обединение са все хора минали и напуснали повечето от тях със скандал БСП. Едва ли ще се роди нещо ново. Голяма част от тях доскоро бяха част широкото ляво обединение около БСП, което продължава да съществува и става все по-силно. С тези хора са водени множество разговори, но повечето са се изчерпвали и приключвали с това кой да бъде водач на листа и колко места да имат. Още другата седмица ние от БСП ще обявим мерки в тази посока и няма нищо по-нормално от това ние да лидираме в този процес“, обобщи социалистът за предстоящото основаване на ново ляво обединение съставено от хора напуснали БСП със скандал.

„На консултациите с президента беше демонстрирано определено отношение към БСП. Това не е приятно, тъй като всички сме работили за избирането на този президентски екип. Всичката тази непоносимост, която е провокирана – налива вода в мелницата на радетелите за президентска република. Ако това е крайната цел на подобни сценаристи – тогава бих казал, че има основание да се смята, че атаките срещу БСП може би са инспирирани от подобни намерения“, каза в заключение Атанас Зафиров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK