Кметът Паунов за спрените автобуси: Обслужват се частни и корпоративни интереси за сметка на гражданите

Снимка: Infomreja.bg

Общината категорично спазва закона

Гастролиращи хора, които смятат, че могат да се снимат в Общината трябва да уточним, че съгласно разпоредбите на Общински съвет – за гостуваща циркова трупа се заплаща такса и се изпращат на цирковата площадка. Когато има театрална трупа те гостуват или в театъра, или в читалищата. Когато се заснема филм също се получава разрешение срещу съответните такси.

Гостите, които дойдоха миналата седмица /БОЕЦ/, дойдоха да снимат в залата, въпреки че бяха заявили среща и бяха учтиво помолени да напуснат сградата на Общината. Това обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод излъчен материал и в последствие установени нарушения на превозвач, извършващ автобусни курсове по направлението Кюстендил – София – Кюстендил.

По отношение на превозвача Паунов заяви, че има подписани договори от май месец. През цялото време комисията към транспорта за създаване на Национална транспортна схема, не се е събирала. Така, че Националната транспортна схема не е променяна. През 2019 г. Община Кюстендил работи с временна мярка с превозвачите, тъй като не е било възможно да се възложи обществена поръчка.

„Едва през изтеклата година възложихме обществена поръчка, която част от местните превозвачи обжалваха условията по нея, а Върховен административен съд отхвърли техните жалби. На обществената поръчка, която се проведе, се явиха трима превозвачи и всеки предложи някакъв пакет. На твърденията, че някой от Общината се опитва да облагодетелства превозвач мога да кажа следното: Когато искаш да облагодетелстваш някой не сключваш договор с него с такива жестоки клаузи и неустойки. Само да кажа, че за неизпълнен курс се предвижда неустойка 1000 лв., за курс изпълнен с различен автобус от този, който е заявен неустойката е 1 500 лв.

Никъде в България няма такива договори, още повече сме предупредили превозвачите, че всичко трябва да се спазва. Самият факт, че двете страни са недоволни – защото получихме гневно и заплашително писмо от превозвача вчера, който прекрати договора и ни заплашва с АДФИ, и другата страна, която дойде да заснема, говори, че се обслужват интереси - частни и корпоративни за сметка на гражданите.

Общината категорично спазва закона и ние няма как извън закона да възложим превоз. Това, което ние се стремим е съобразно закона да обявим незабавно покана към превозвачите. Много хора ми пишат и са притеснени от това, че не могат дори и туристите да дойдат до Кюстендил.

В рамките на Закона ние сме на разположение и чакаме превозвачите да дадат своите предложения и ще сключим договор незабавно при условията, които позволява Закона“, разясни ситуацията кметът Петър Паунов.

Той уточни, че с въпросната фирма превозвач Общината е прекратила договора заради установени нарушения и на нея ще бъдат наложени санкции. Сред нередностите са неизпълнени курсове до Пловдив, въпреки заявените такива.

„Отново отправяме покана към всички заинтересовани страни  до 17:00 ч. на 17. 08. 2022 г. да подадат оферти за изпълнение на посочените курсове в деловодството“, заяви още кметът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK