ЦИК пуска симулатор на машинно гласуване на сайта си

Снимка: news.bg

Планира се в Районните избирателни комисии да бъдат доставени по три устройсва

Централната избирателна комисия ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване, за да може избирателите да са подготвени за изборния ден. Опитите са показали, че хората, които през април са гласували на машина, се справят с 24 секунди по-бързо от останалите, съобщи Нова телевизия.

Очаква се симулаторът да е достъпен на сайта на ЦИК през идната седмица.

Планира се в Районните избирателни комисии да бъдат доставени по 3 устройства и да се открият пунктове, в които всеки да може да изпробва машинното гласуване, обясни говорителят на комисията Цветозар Томов.

Затруднения може да срещнат предимно по-възрастни хора и избиратели, които нямат навици да боравят със съвременни технологии.

Томов е категоричен, че ако някой не може да се оправи с машината, членовете на комисията няма да имат право да му помогнат. В такива случаи избирателят няма и право на придружител.

Туристите, които точно на 11 юли ще са на почивка в хотел, няма да могат да гласуват.

Около 9600 е общият брой на местата, където трябва да се гласува с машини. В това число са и секциите в чужбина. Страната ни разполага с толкова машини, увери Томов. Допълнителните 1500 машини били нужни, за да може в най-многолюдните секции да има второ устройство и изборният процес да протече по-спокойно. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK