Дигитализират културното наследство на Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: БГНЕС

Проектът е за 682 148 лева

Народен театър „Иван Вазов“ започва изпълнението на проект за дигитализиране на своето културно наследство, насочен към широката общественост. На пресконференция бе обявено началото на проект „Скритите съкровища на Народния театър – дигитално достъпни“, който ще се изпълнява в рамките на програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Информацията е на БГНЕС.

Проектът е за 682 148,13 лева, а срокът на изпълнение 24 месеца. Партньор е Исландското общество за опазване на сценичното наследство в Рейкявик, Исландия, съобщиха от Народния театър.

Основната цел на проекта е опазването на културното наследство, подобряване на достъпа и популяризирането му със съвременни информационни технологии, за да може да достигне до нови аудитории и да даде онлайн достъп до богатствата от снимки, графики, скици, костюми и исторически данни на театъра.

Предвижда се създаването на мултимедийна зала, проектиране и изграждане на изложбена площ и дигитална библиотека. Дигиталният архив ще даде достъп на посетителите до автентични и ценни аудиозаписи на постановки и гласове на известни артисти на театъра, видео записи на спектакли, интервюта на известни артисти или предавания касаещи Народния театър. Ще има фотоснимки на хартия от различни периоди, постановки или събития в театъра, фотоснимки на лента от различни периоди, постановки или събития в театъра, графики, скици от представления и костюми, ръкописи, писма, плакати и дипляни.

 Очакванията са в дигитализацията да участват млади хора, студенти и бъдещи културни дейци – възпитаници на НАТФИЗ, Национална художествена академия, Нов Български университет (специалности актьорско майсторство, танцов театър) и други.

В програмата се предвижда офлайн изложба, която ще се състои 4 монитора и проектор, позиционирани в определено за целта помещение. Те ще показват в определен сценарий, изготвен съвместно с персонала на Народния театър, различни елементи от архива на културното средище по определен привлекателен начин. Идеята е посетителите да се почувстват част от архива. Ще има и табло, на което ще могат да се снимат (виртуално) с виден актьор от миналото на театъра или да вземат за спомен „оригинален“ лист от програма.

Проектът включва и създаването на двуезична интернет страница и провеждането на различни видове информационни и комуникационни събития и кампании. Предвижда се дейностите по проекта да привлекат над 200 000 посетители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5