ПГ по МСС "Пейо Кр. Яворов" в Гоце Делчев отбеляза подобаващо патронния си празник

Снимки: ПГ по МСС, Гоце Делчев

Ученици и преподаватели създадоха филм за последната година от живота на Яворов

И тази година учениците и преподавателите в ПГ по МСС „Пейо Кр. Яворов“ - Гоце Делчев, отбелязаха подобаващо своя патронен празник. По традиция те положиха венци и цветя пред бюст – паметника на поета в Градския парк и пред паметната морена на централната улица.

Внушителната представителна група на училището впечатли гражданите с многобройните развети знамена и с красивите си официални униформи. Обект на голямо внимание станаха и учениците, облечени в дрехи по модата от началото на миналия век. Търсеният ефект - асоциация с Пейо Яворов и двете жени, изиграли най-голяма роля в неговия живот – Мина Тодорова и Лора Каравелова, беше постигнат.

В чест на празника в училището е подготвен филмът „Непримиримите души на Яворов“, представящ драматичните събития от живота на поета между 29 ноември 1913 година и 16 октомври 1914 година – времето от самоубийството на Лора до смъртта на Яворов. Филмът убедително пресъздава любовта и трагичната участ на поета чрез умело поднесен разказ  и  артистично изпълнение на Яворови творби.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK