В Регионалната библиотека в Благоевград отбелязаха 1 декември

Снимка: РБ

След беседа младежите спуснаха от сградата на РБ „Димитър Талев“ червената лента

Беседа разкри риска от СПИН на гимназисти в РБ „Димитър Талев“, съобщават от институцията.

1 декември – Световен ден за борба със СПИН, бе отбелязан днес в Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград. Тази година той е под надслов „Време за равенство“. Инициативата за събитието е на Регионалната здравна инспекция. Бианка Равначка – началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ, запозна гимназисти от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ и Благоевградската професионална гимназия с начините за предпазване от вируса ХИВ. Целта на беседата бе не само да информира младежите, но и да ги насърчи за толерантно отношение и съпричастност към хората, засегнати от СПИН.

„Тази инфекция е много опасна, тя идва отвън, ние не я носим в себе си. Нашата имунна система не може да спре този вирус, който вече веднъж е попаднал у нас. Затова трябва да се спазват всички изисквания за лечение, за да се удължи животът“, подчерта Бианка Равначка.

Презервативите предпазват от ХИВ. А някои хора могат да приемат лекарства профилактично, но за такова лечение трябва да се обърнат към лекар, който е специалист в тази област.

Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. Това е и причината за ежегодните информационни кампании, каза още експертът от РЗИ. Равначка разкри на гимназистите и начините за заразяване с вируса, методите за превенция, както и важността на това хората да се изследват за ХИВ.

След беседата младежите спуснаха от сградата на РБ „Димитър Талев“ червената лента, която е символ на борбата с болестта. След това всеки от тях можеше да си направи моментален тест за ХИВ в РЗИ-Благоевград.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK