Соволяно отпразнува 1-ви март

Снимка: Infomreja.bg

Баба Марта пристигна на празника, облечена в национална носия, омесила бяла питка

В кюстендилското село Соволяно не се пропуска нито един празник и се отбеллязват всички местни и национални празници. Стриктно се спазват народните обичаи и традиции от години.

Хората там са свикнали да живеят, работят и творят задружно. Обединява ги и секретарката на НЧ „Светлина1871” - Корнелия Чизмова, и председателката Зоя Кирилова, и кметът Пламен Илиев помага с каквото може.

Това се случи и днес, на първи март, те отново заедно украсиха мартенско дърво с бели и червени символи, като използваха и вълнени материали, както повеляват легендите и традициите, а и поверието, че вълнената мартеница гони болестите и не ги допуска до хората.

Соволската Баба Марта пристигна на празника, облечена в национална носия, омесила бяла питка, за да почерпи присъстващите за здраве, берекет и плодородие.

Тя закичи най-напред кмета Пламен Илиев, след него беше закичена доктор Митова, която се грижи всекидневно за тяхното здраве, последвана от председателката на читалището Зоя Кирилова и след това всички останали самодейци и членове на читалището. И други присъстващи жители на селото бяха закичени с белите и червените символи за здраве, щастие и много успехи, берекет и плодородие.

Имаше и работилница за мартеници, където сръчните ръце на тези неуморни жени сучеха и виеха мартеници толкова, че да има за всички. В това изработване на мартениците се включиха: Трънка Илиева, Янка Кабзималска, Красимира Кадейфкина, Вергиния Панайотова.Надка Наумова, Гюрка Ризова и Камелия Чезмова.

Те работеха, даваха идеи за различни видове артикули и как да се изработят, наричаха ги за здраве, за мир и за благополучие на тези, които ще ги носят върху ревера си или вързани за лявата ръка. Мерките за безопасност бяха спазени, както винаги по всички правила.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK