6 за ден: Майки от Брезница и Дупница родиха тризнаци в една и съща болница

Снимка: Пресцентър, СБАЛАГ „Майчин дом“

Майките и бебетата са добре

Две двойки тризнаци (общо 4 момичета и 2 момчета) се родиха за една нощ в СБАЛАГ „Майчин дом“, което е изключително рядко събитие. Отговорен за ражданията е екипът на д-р Сергей Славов, дежурен в Родилна зала в неделя срещу понеделник, съобщиха от лечебното заведение. 

Доста рядко е и че при двете жени бременностите са настъпили спонтанно, без използване на методите на инвитро оплождане.

За 39-годишната Галина Ангелова това е четвърто поред раждане. Вечерта на 28 януари постъпва с контракции в „Майчин дом“, пренасочена от Спешното отделение в Дупница. Малко по-късно проплакват нейните три здрави момичета.

Сутринта на 29 януари на бял свят се появяват и тризнаците (две момчета и момиче) на Невсе Сакали - на 25 г. от село Брезница, Гоце Делчев. За нея това е първо раждане. 

Майките и бебета са в стабилно състояние под грижите на неонатолозите в СБАЛАГ „Майчин дом“.

„По научни данни на всеки 6400 раждания едно е от триплодна бременност, а две раждания наведнъж си е цяло чудо“, това каза акушер-гинекологът Сергей Славов, ръководител на екипа, изродил двете майки.

„В повечето случаи ражданията на тризнаци се случват чрез цезарово сечение, като предизвикателства има както за износването, така и за проследяването на бременността, защото при триплодна бременност усложненията са много чести. Но за щастие нашите двойки тризнаци се родиха със задоволително тегло и в точен момент - в 33-34 гестационна седмица, когато зрелостта на бебетата е достатъчно добра, за да се развият след това безпроблемно“, обясни още д-р Славов.

„Тъкмо бяхме приключили с едните бебета и се наложи да извадим следващите. Незабравимо е“, коментира акушер-гинекологът д-р Цветелина Попова, която участва и в двете раждания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK