Вторичен трус от 7,7 е отчетен в 12:24 часа в Централна Турция

Снимка: БГНЕС

Най-малко 386 души са загинали в Сирия

Вторичен трус от 7,7 е отчетен в 12:24 часа в Централна Турция. Това показват данните на Европейския сеизмологичен център.

Президентът Ердоган обяви, че броя на загиналите досега след земетресението.

Ердоган направи изявление, в което съобщи: Досега 912 наши граждани са загубили живота си. 2470 души са спасени. Броят на откритите разрушени сгради е 2818. Не знаем колко ще се увеличи броят на загиналите и ранените, тъй като като работата по премахването на отломките се продължава в много имоти в земетръсната зона. Това е денят, в който да сме обединени. Нека моят Господ пази страната ни от всички бедствия", съобщава СНН.

Най-малко 386 души са загинали в Сирия при срутване на сгради след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в съседна Турция, съобщават държавни медии и медицински източник, цитирани от БГНЕС. Според други източници броят на жертвите в страната надскача 700.

Кореспонденти на АФП в Северна Сирия съобщиха, че ужасени жители са избягали от домовете си след труса близо до турския град Газиантеп, на около 40 км от сирийската граница.

В контролираните от правителството части на Сирия, включително градовете Алепо, Хама, Латакия и Тартус, при земетресението са загинали най-малко 239 души, а други 648 са ранени, съобщи държавната телевизия.

В контролираните от бунтовниците части в северозападната част на страната са загинали най-малко 147 души, а над 340 са пострадали, сочат данни на спасителните служби.

"Броят на жертвите може да се увеличи, тъй като много семейства все още са в капан. Нашите екипи са на терен, търсят оцелели и изваждат безжизнени тела изпод развалините", заяви в Twitter спасителната група "Белите каски", която работи в контролираните от бунтовниците райони.

Още преди трагедията сградите в Алепо и предвоенният търговски център на Сирия често се срутваха заради разрушената инфраструктура след повече от десетилетие война, слабия надзор, и незаконното строителство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK