Депутатите извадиха Следствието от прокуратурата

Снимка: Infomreja.bg

Предложението бе направено от парламентарната група на "Възраждане"

Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от прокуратурата. Предложението бе направено от парламентарната група на "Възраждане" между първо и второ четене в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с вносител Министерски съвет.

В предложението на "Възраждане" се предвижда още Окръжните следствени служби да се създадат във всеки административен център на област на територията на България, а за София - и следствена служба София-град. Следователите към следствените отдели да се ръководят методически от директора на Националната следствена служба, гласят още предложенията на формацията на Костадин Костадинов.

Изказване направи бившият вътрешен министър и настоящ депутат от коалицията ПП/ДБ Бойко Рашков, който приема предложението на "Възраждане" Националната следствена служба да се отдели от системата на прокуратурата, пише news.bg.

Със сливането на следствените органи с прокуратурата, през 2009 г., се направило следствено-прокурорска съветска система. Тази прокуратура не показа, че това е било добро решение като резултат и затова се налага да се върнем към едно предишно решение, което е по-добро и в контекста на някои от основните принципи на Конституцията - принципът на независимостта, обясни Рашков.

Не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими, настоя Рашков.

Той има опасения обаче, че, ако тези промени в Закона за съдебната власт се приемат биха били противоконституционни. Следствените органи трябва да бъда отделни от прокуратурата, категоричен бе Рашков, който по съвест ще подкрепи предложението на формацията на Костадин Костадинов.

Рашко отправи обаче и едно предупреждение - че не се прави пълна съдебна реформа, а на парче. Трябва да се уредят отношенията между наблюдаващия прокурор и разследващите органи, които и да са те чрез нови промени в Наказателно-процесуалния кодекс, посочи Бойко Рашков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK