От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021

Снимка: МВР

От 19 часа тази вечер до 14 април т.г. започва специализирана полицейска операция

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, коментира гл.инспектор Близнаков.

Той  отбеляза, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите  пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

Наблюдаваме завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата. Именно към тях е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства, уточни Близнаков. Той подчерта, че основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

Напомняме на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева, съобщи още гл.инспектор Лъчезар Близнаков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK