Признаци за повредена кормилна рейка и как да изберем нова?

Източник: pexels.com

Кормилната рейка е сърцето на кормилната уредба

Кормилната уредба е важна част от автомобила. Тя се състои от множество компоненти, включително шарнири, главни и междинни валове, както и кормилна рейка или скоростна кутия, разположени в центъра на уредбата.

В тази връзка кормилната рейка е от съществено значение. Благодарение на нея можете ефективно да управлявате вашия автомобил, позволявайки ви да завъртате колелата в посоката, в която въртите волана.

Кормилната рейка е сърцето на кормилната уредба. Когато тя се износи или счупи, то няма как да управлявате вашия автомобил. Изключително опасно е, ако това се случи по време на шофиране. Именно затова е важно да следите за признаци, които показват, че има проблем с кормилната рейка.

При наличието на такъв, то най-вероятно ще е необходима смяна на компонента с нов. За щастие днес можете да откриете кормилна рейка втора ръка, което със сигурност ще ви спести много средства. Имайте предвид, че при наличен проблем с рейката в никакъв случай, не трябва да управлявате вашия автомобил.

Признаци за повреда на кормилната рейка

Има няколко отличителни сигнала, които могат да ви покажат проблем с кормилната рейка. В случай, че забележите някой от тях, то е необходимо да занесете вашата кола на сервиз, за да се диагностицира и да се отстрани евентуалния проблем.

Стегнат волан

Кормилните системи с рейки и зъбно колело, които ще откриете днес, се поддържат от кормилен усилвател, който използва хидравлично налягане. Това позволява лесното управление на волана. Ако усещате как волана е стегнат и трудно се върти, то това може би се дължи на загряване на кормилната рейка или на загуба на хидравлично налягане. В този случай може да е необходимо добавянето на повече течност за сервоусилвателя, а в други решението е смяна на самата кормилна рейка.

Изтичане на течност от сервоусилвателя на волана

Друг признак за проблем с кормилната рейка е изтичане на течност. Тъй като кормилната кутия е с хидравлично задвижване, нивото на течност няма как да намалее, освен ако няма някъде наличието на теч. В случай на изтичане на течност от сервоусилвателя на волана, то значи има счупено уплътнение, разхлабена връзка или друг механичен проблем, който води до този теч.

Необходимо е незабавно да отстраните този теч, в противен случай кормилната уредба ще допринесе за увеличаване на топлината, счупване на зъбни колела или друг компонент. А това от своя страна увеличава риска от катастрофа по време на шофиране.

Обикновено изтичането на течност от сервоусилвателя на волана се различава от останалите течове, като той може да има специфична миризма, както и да бъде розов или червен на цвят. Също така такова изтичане се наблюдава от задната част на двигателя.

Скърцане при управление

Повредената кормилна рейка обикновено е резултат от неправилно смазване. Излишната топлина, която се образува, води до пряк контакт на метал с метал, което ще причини и специфичен силен шум, наподобяващ скърцане. Това се наблюдава най-вече при завиване наляво или надясно.

В случай, че забележите такъв звук, то най-вероятно има неизправност с кормилната рейка и е необходимо да се обърнете към сервиз за диагностика и отстраняване на повредата.

Миризма на изгоряло масло

Това е много по-рядко срещан признак за повреда на кормилната рейка. Когато тя е гореща, ще започне да се появява именно такъв силен аромат на изгоряло масло. При това е необходимо незабавно да спрете автомобила и да паркирате на безопасно място, след което да се свържете със сервиз. Прегряването на кормилната рейка може да доведе до пожар и други сериозни повреди.

Как да изберете кормилна рейка за вашия автомобил?

Днес ще откриете богат избор на различни кормилни рейки, което може да направи избора на правилната изключително труден. Преди всичко ви съветваме да се запознаете с вашия автомобил добре и рейката, която идва от производител.

Избирайки кормилна рейка, тя трябва да отговаря на вида и спецификациите на оригиналната. В тази връзка има няколко основни вида, а именно:

  • механична
  • хидравлична
  • електрическа

Друго, което е добре да вземете предвид при покупката на нова кормилна рейка е да потърсите номера на оригиналната част от производителя. И не на последно място, ви препоръчваме винаги да се обръщате към сервиз, където механици могат да ви помогнат и да ви кажат какъв вид да изберете, така че да сте сигурни, че ще имате изправна кормилна уредба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK