Инспекцията по труда с кампания за превенция на недекларирания труд

Снимка: Infomreja.bg

Прилагане на противоепидемични мерки в предприятията ще е акцент в контролната дейност и през настоящата година

Инспекцията по труда ще засили през 2022 г. усилията си за борба с недекларирания труд, като е планирана специална кампания за контрол на работодатели, при които през 2021 г. са установени повече от веднъж да полагат труд лица без трудови договори. Ведно с това ще бъде проведена инспекционна кампания в дейности със сезонна заетост, при която рискът от работа на черно е много висок - хотели, ресторанти и питейни заведения, включително в летните и зимните курорти в страната.

Запазват се и специалните мерки в плана, гарантиращи масирани проверки целогодишно по отношение на законосъобразното наемане на работна ръка във всички икономически дейности, както и засилен контрол в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“. Данните от инспекционната дейност на Агенцията  за двата сектора, както и различни изследвания, показват, че работодателите в тях са по-склонни да използват недеклариран труд. В строителството е висок и рискът по отношение осигуряването на здраве и безопасност при работа и от трудов травматизъм.

През 2022 г. ще продължат засилените проверки за въвеждане от работодателите на противоепидемични мерки. Предвид разширяването в пандемичната обстановка на работата от разстояние, ИА ГИТ планира и инспекционна кампания на работодатели, чиито работници и служители полагат труд от дома. Поради спецификата на този вид контрол, който изисква от една страна работодателите да съдействат с информация за работещите от вкъщи, а от друга, самите работещи да осигурят достъп на инспекторите в домовете си, по време на кампанията ще бъде използван новоразработеният в Агенцията иновативен начин за инспектиране – чрез въпросници за самоконтрол.

Ресурсите за него – въпросници за самоконтрол, софтуер за изпращане, получаване и обработка на въпросниците и методология за прилагането му, са разработени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Основната цел на иновативния метод за контрол – чрез въпросници за самоконтрол, е превенцията. Този метод позволява на много по-голям брой работодатели, отколкото могат да бъдат проверени от инспекторите, да направят сами оценка в каква степен прилагат трудовото законодателство в своите предприятия и да отстранят несъответствията своевременно. Така, освен че ще бъдат подобрени условията на труд при конкретния работодател, се намалява и рискът той да бъде санкциониран при евентуална проверка на по-късен етап. Важно уточнение е, че дори при попълването на въпросниците да е установено несъответствие, то няма да бъде основание за предприемане на мерки и налагане на санкции от страна на контролните органи. Такива ще бъдат предприемани само ако нарушенията бъдат установени при проверка на място.

През годината Инспекцията по труда ще се включи в тематичната кампанията на Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC), насочена към подобряване на условията на труд „Здравословни работни места: облекчете натоварването“. За първи път темата на инспекционната кампания съвпада с тази на информационната, която се организира традиционно от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA). Така инспекционните ресурси на SLIC се обединяват с информационните на EU-OSHA. В рамките на кампанията ще бъдат инспектирани, информирани и консултирани как да подобрят ергономията на работните места работодатели в строителството и хранително-вкусовата промишленост.

Планът на Инспекцията по труда за 2022 г. е публикуван в сайта на ИА ГИТ, в секцията „Дейност“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK