Докато в МВнР говорят за добросъседство, ВМРО организират демонстрация

Снимка: МВнР

Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха в София

Министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха в София днес, 24 януари, непосредствено преди началото на Второто съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония.

Двамата първи дипломати изразиха задоволството си от активизирането на диалога през последните седмици, както и увереността си, че предстоящото заседание между правителствата ще допринесе за задълбочаването на положителната динамика в отношенията.

Те приветстваха инициативата за създаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия диалог и инструмент за идентифициране на практическите ползи от по-активно сътрудничество между България и Северна Македония.  

В рамките на срещата беше направен преглед на актуалното състояние на политическия диалог и двустранните отношения, включително и в контекста на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Беше обсъден и полученият през декември 2021 г. от Северна Македония отговор на предложенията на България по пакета за политически въпроси „5+1“.

Външните министри  се обединиха около мнението, че директните и интензивни контакти между двете институции са правилният път в посока намиране на взаимноприемливи решения на отворените въпроси.

Настояваме за среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история и литература!

Това се казва в писмо, адресирано до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, от Националния младежки комитет на ВМРО. В писмото ръководството на младите войводи отправя апел към министър-председателя на България, министър-председателя и президента на РС Македония, с настояване да ги приемат в Министерски съвет на Р България, за да им подарят книги на исторически български автори.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство, пишат младежите на ВМРО.

Това е и причината младите патриоти да се съберат на мирна демонстрация пред резиденция „Бояна“, за да покажат своята загриженост за нашите събратя от другата страна на границата. Датата е 25 януари, между 7.00 и 8.00 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK