Гърция отива на предсрочни избори в края на юни

Снимка: Мерим Тенев

Това стана ясно часове след края на изборния ден в южната ни съседка

С избирателна активност над 60 процента, дясноцентристката Нова демокрация взима близо 41 процента от вота на гърците. С над 20 повече от основния си опонент – СИРИЗА, която губи доста от избирателите си, съобщава БНР..

Лидерът на лявата формация Алексис Ципрас призна поражението си.

Резултатът от изборите е изключително негативен за СИРИЗА. Изборният цикъл обаче все още не е приключил, тъй като вероятно ще има нови избори. Следователно не разполагаме с лукса на времето. Трябва незабавно да направим всички необходими промени, за да водим предстоящага решаваща изборна битка при възможно най-добри условия.

Много от гласоподавателите на СИРИЗА сега са дали вота си за социалдемократическата ПАСОК, която също се смята за един от големите победители и взима почти 12 процента, което е повече от резултата й на изборите през 2019 година.

Трумфалната победа на Нова демокрация развълнува лидера й и досегашен премиер Кириакос Мицотакис.

Надеждата победи песимизма. И единството победи разделението. Горд съм. Също така развълнуван, тъй като усещам като много тежка отговорност, която слага на плещите ми такъв впечаляващ процент.

Резултатът на Нова демокрация обаче не й дава възможност за съставянето на еднопартийно правителство, тъй като няма да има мнозинство от 151 депутати, а само 145. Така Мицотакис съобщи, че Гърция отива на предсрочни избори.

Ще премина през всички процедури, които предвижда Консититуцията ни, още от понеделник, запазвайки твърдата си позиция, че математиката на пропорционалната система води до партийни пазарлъци. И в края на краищата те водят до безизходица. Без съмнение политическото земетресение от изборите в неделя ни призовава всички да забързаме процедурите, така че да постигнем окончателно съставянето на правителство в Гърция.

Предстоящите предсрочни избори на 25 юни или на 2 юли ще се проведат по правилата, които отмени за изминалите вече избори СИРИЗА. Така с поправките на Нова демокрация, за предстоящия предсрочен вот се връща старата избирателна система - пропорционална, но с бонус до 50 допълнителни депутати за печелившата партия. Това ще осигури на Нова демокрация бъдещо стабилно, но и еднопартийно 4-годишно управление. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK