По-скъп природен газ от декември с близо 19 на сто, обсъди комисията-регулатор. Очаква се следващия месец синьото гориво да струва над 145 лева за мегават час. Сега цената му е малко над 123 лева, съобщава бТВ.

От регулатора обясняват, че цената на газа ще бъде по-висока заради количествата, съхранявани в газохранилището в Чирен. Периодът, в който е нагнетена основната част синьо гориво, е съвпаднал с най-високите цени през август и септември, поясняват от комисията.

„За декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока, за съжаление, в предишни години беше точно обратното“, заяви Иван Иванов, председател на ДКЕВР.

От „Булгаргаз“ отчитат, че не очакват съществени промени от вече заявеното поскъпване до края на месеца.

„Към днешна дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата съобразно внесеното заявление на 10 ноември, не очакваме значителни изменения към първи при внасянето на окончателното заявление“, каза Веселин Синабов от „Булгаргаз“.

По-високото потребление през отоплителния сезон също оказва влияние върху цените.

Така от регулатора прогнозират, че през януари цената на синьто гориво отново ще бъде по-висока, но няма да е близка до рекордните 353 лева за мегаватчас през септември. Окончателно решение за поскъпването идния месец ще бъде взето на 1 декември.