Христов: За стабилизирането на пазара на природния газ е необходимо

Снимка: 24 chasa.bg

Той участваше в извънредно заседание на Съвета на ЕС

"Позицията на България, както и на още около 15 други държави, е че за стабилизирането на пазара на природен газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки, без да се работи "на парче". Това каза министърът на енергетиката след извънредното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика".  До решението за приемане на цялостен пакет от мерки се стигна днес по време на заседанието, в което участваха енергийните министри на Европейския съюз.

По думите на енергийния министър предложеният таван в размер на 275 евро е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани у нас през месеците август и септември. "Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали", заяви Росен Христов. Според него това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг. Енергийният министър подчерта, че динамичният индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ.

По неговите думи на заседанието е постигната договореност за следваща извънредна среща на 13-ти декември 2022 г., на която да се приеме цялостния пакет от мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK