Денков: Европейският и трансатлантически път на България е необратим

Снимки: МС

Това заяви премиерът по време на среща с френския президент Еманюел Макрон

Три са основните области, в които Франция и България са все по-близки и които са в сърцевината на европейския проект, чийто защитник е министър-председателят акад. Николай Денков – европейската сигурност и отбрана, ядрената енергетика и задълбочаването на европейската интеграция. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при съвместните изявления с българския премиер в Париж. Акад. Денков е във френската столица по покана на президента Макрон, съобщават от Правителствената информационна служба. Преди началото на разговорите президентът на Франция поздрави българското правителство за усилията, положени за по-силната европейска интеграция.

„Благодаря, господин министър-председател, за това че гостувате тук, в Париж и благодаря за Вашия кураж при осъществяването на реформите и пътя към Европа на Вашата държава – това е важно за Вас, но и за нас“, обърна се Макрон към акад. Николай Денков. Президентът на Франция изрази подкрепата си за членството на България в Шенген и еврозоната. Акцентира също върху подкрепата за Украйна, както и необходимостта ЕС да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно, като допълнение към способностите на НАТО.

„Срещата ни утвърждава силното партньорство между Франция и България в жизненоважни области като сигурността, отбраната, енергетиката, търговията, културата и селското стопанство. Като членове на ЕС и НАТО нашето тясно сътрудничество укрепва и гарантира сигурността не само на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло и на нашето трансатлантическо сътрудничество“, заяви от своя страна премиерът акад. Николай Денков.

Той беше категоричен, че българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО – толкова дълго, колкото е необходимо. Министър-председателят припомни, че страната ни вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, като укрепва собствените си способности и се включва в структурите на Източния фланг на НАТО. България продължава да провежда национални реформи в редица сектори, за да повиши конкурентоспособността си, инвестициите, енергийната сигурност, образованието и иновациите – за да укрепи европейския и трансатлантическия път на България, който вече е необратим.

Премиерът акад. Николай Денков изтъкна, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 г. Същевременно правим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на Шенген по суша, добави той. Акад. Денков посочи и присъединяването на България към ОИСР като друга основна цел на правителството. „Специално искам да отбележа нашите дълбоки благодарности към Франция – за силната и постоянна подкрепа за нашите усилия в тези области“, заяви българският министър-председател. По думите му, с тези стъпки България ще стане още по-силен партньор, който активно допринася за постигане на стратегическите цели на ЕС.

Акад. Денков потвърди, че България ще продължи да подкрепя европейския път на развитие на своите съседи на Балканския полуостров. „Същевременно ще настояваме да се изпълняват ясните и обективни критерии на ЕС за интеграция“, добави премиерът. Наред с това министър-председателят акцентира върху зеления преход, който трябва да бъде осъществен така, че да бъде в полза на европейските икономики и на гражданите. „България е активен и горд член на франкофонското семейство. Това е още една стабилна основа, върху която да изградим нашите двустранни отношения. Надявам се да продължим напред с ускорени темпове, защото това е от полза за нашите две държави, за Европа и за нашето евроатлантическо сътрудничество“, добави в заключение премиерът акад. Николай Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK