Пеканов: В Еврозоната, клуб на богатите, си има правила

Снимка: МС

По негови думи всяко забавяне за влизането ни в еврозоната носи щети и пропуснати ползи

Еврозоната е един клуб на богатите страни и си има правила и критерии за влизането в него. В същото време събитията от последните две седмици разбиха на пух и прах позицията на скептиците, че някой насила иска да ни вкара в еврозоната. Това коментира служебният вицепремиер с ресор еврофондове Атанас Пеканов пред Нова телевизия.

По негови думи всяко забавяне за влизането ни в еврозоната носи щети и пропуснати ползи. За да приемем еврото обаче, България трябва да изпълни критерия за инфлация, а към момента тя е с над 4% над това, което трябва да бъде, обясни Пеканов. Той даде пример с други страни, за които са правени компромиси, но при тях разликата е била 0.2-0.3%, така че засега изключение за нас не може да се направи. Освен това страната ни не си е свършила работата по правната съвместимост, 4 закона не бяха приети, припомни вицепремиерът и за пореден път призова следващият парламент да задвижи процесът за влизането ни в еврозоната.

В момента България няма независима парична политика, като решенията се взимат във Франкфурт, обясни Пеканов и смята, че това ще бъде един от позитивите при присъединяването ни към еврозоната. "Имаме единствения инструмент на макрополитиката - фискалната политика. И там се опитвахме да ограничим разходите, за да не помпат инфлацията допълнително", каза още вицепремиерът.

Една пропусната полза - ако бяхме влезли в еврозоната, кредитният рейтинг щеше да се повиши, а това означава по-ниски лихви, обясни Пеканов, като според него разходите за домакинствата, за бизнеса и държавата също ще спаднат. Това би ни спестило около 300-400 млн. лева на година, подчерта вицепремиерът.

Той увери също, че инфлацията няма да се ускори с влизането на България в еврозоната и няма такова разделение - в страните в еврозоната инфлацията да е по-висока. Тя се увеличи заради външни фактори, допълни още Пеканов.

Вицепремиерът припомни, че предстои да се пусне сайт, който да следи цените на хранителните стоки и да бъдат сравнявани. От служебния кабинет се надяват на добро партньорство с търговските вериги, които да обясняват за добрите практики в сектора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK