Йотова: Държавата не е пред фалит

Снимка: Infomreja.bg

Вицепрезидентът призова политиците да използват внимателно думите си

България не е пред фалит, няма опасност за споразумението с Международния валутен фонд и необходимост от нов дълг. Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато работи служебният кабинет и финансов министър е Росица Велкова. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост в Технически университет – София на честването на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство.

В коментар за реакциите на политиците на изнесените вчера данни от доклада на Министерство на финансите вицепрезидентът посочи, че те са обясними в предизборна обстановка. „Всеки тълкува сигналите както иска, използва ги като оръжие срещу политическите си опоненти. Но квалификациите не правят чест на нито един политик, особено на бившия финансов министър, който е в основата на тази каша и твърдеше, че това е най-добрият бюджет“, подчерта Йотова.

На въпрос за по-дългосрочен лош сценарий за финансовото състояние на държавата при липса на редовен кабинет, вицепрезидентът заяви: Не искам да правя прогнози, че няма да има редовен кабинет. Позицията на президентската институция винаги е била категорична – като парламентарна република България трябва да има редовно правителство, избрано от Народното събрание.

Изнесените данни от Министерство на финансите Йотова определи като предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който служебният кабинет подготвя проект на бюджета за 2023 г. „Още в първите си дни новият парламент трябва да приеме бюджета за 2023 г., необходим за всички“, посочи вицепрезидентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK