Андрей Ковачев: РСМ престъпи червена линия, конфронтацията вече е с европейските институции

Снимка: БГНЕС

Според евродепутата антибългарската реторика се е засилила в РСМ заради предстоящите избори

"В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде повдигнат въпросът - защо с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи не бяхме допуснати в РСМ. Трябва да се обясни какво ще се случва занапред и как това се съвместява със статута на страна, която е кандидат за член на Европейския съюз. Това е тежък прецедент. Никоя страна от Западните Балкани не си е позволявала подобно нещо". 

Това каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев за това, че на 6 май група българи се опита да стигне до Ново село, за да присъства на панихида на българското военно гробище, но не беше допусната в югозападната ни съседка.

И допълни, че очаква отговори и от министри на РСМ. 

В предаването "12+3" Ковачев подчерта, че РСМ са престъпили червена линия, която не могат да прекрачват, ако смятат за сериозна европейската интеграция. 

"Тук става дума вече не за конфронтация с България, а с европейските институции. В момента се дебатира резолюцията за Северна Македония и това ще влезе в нея. Ако не приемат сериозно позицията на Европейския парламент и Европейската комисия, то това е друг въпрос, явно не приемат сериозно приемането си в Европейския съюз". 

Според евродепутата антибългарската реторика се е засилила в РСМ заради предстоящите избори и съревнованието между управляващи и опозиция - кой повече ще защити македонската идентичност от лошите българи. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK